Comber jagnięcy natrzeć dokładnie mielonym pieprzem i solą czosnkową, posmarować oliwą truflową i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym grillu. Następnie obłożyć 4 gałązkami rozmarynu, mocno związać sznurkiem i ponownie grillować dodając pozostałe gałązki rozmarynu i uważając, aby mięso pozostało różowe w środku. Cebulę poddusić na oleju, dodać paprykę, fasolę, zmiksowane pomidory i Sangritę. Całość chwilę podgotować, a następnie doprawić do smaku solą ziołową i pieprzem.
Comber jagnięcy pokroić i podawać na aromatycznym ragout z fasoli i pomidorów.
Oliwę z oliwek wymieszać z posiekaną miętą, natką, rozmarynem i czosnkiem. Jagnięcinę natrzeć solą i pieprzem, a następnie ziołową mieszanką i ponownie solą i pieprzem. Udziec obwiązać nitką kuchenną, co około 5 cm. Mięso umieścić na blasze do pieczenia, piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150°C. Następnie udziec wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie usunąć nitkę, a jagnięcinę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm.
Groch, marchewkę i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie, przecisnąć je przez praskę do ziemniaków, dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i ew. doprawić do smaku masłem.
Mięso ułożyć na talerzach, udekorować gałązkami świeżej mięty. Tak przygotowaną aromatyczną jagnięcinę podawać z puree z grochu i pieczonymi jarzynami sezonowymi.
Zobacz więcej
Oczyszczone gicze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie z oliwek, czosnku, rozmarynie, soli i pieprzu. Gicze obłożyć plastrami cytryny, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i piec około 3 godziny w temperaturze 160°C.
Buraki wydrążyć formując kulki i obsmażyć na maśle. Po chwili zalać wiśniówką i dodać goździki i imbir. Gdy alkohol częściowo odparuje dodać miód i dusić jeszcze przez chwilę.
Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą z oliwek, dodać szczyptę rozmarynu i odrobinę czosnku, lekko osolić i piec 1,5 godziny w temperaturze 140°C.
Mięso wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii i przełożyć na talerz. Powstały podczas pieczenia sos zredukować i zabielić odrobiną śmietany. Gicz polać sosem, podawać z pieczonymi ziemniakami i aromatycznymi buraczkami z miodem.
Zobacz więcej
Oczyszczony comber z jagnięcia marynować ok. 24 godzin w oliwie wymieszanej z czosnkiem, odrobiną posiekanego rozmarynu, pokrojoną w plasterki cytryną i szczyptą grubo mielonego pieprzu. Po wyjęciu z marynaty mięso zrumienić na patelni lub upiec na grillu. Na patelni rozpuścić miód (łyżkę miodu zostawić), dodać miód pitny (najlepiej trójniak), gałązki rozmarynu i szczyptę mielonej papryki chili. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Umytą i osuszoną sałatę wymieszać z posiekanymi pomidorami, przekrojonymi na pół oliwkami i pokrojonym w kostkę serem feta. Doprawić do smaku sosem vinaigrette przygotowanym z musztardy figowej, świeżej mięty, oliwy, octu winnego, łyżki miodu truflowego, soli i mielonego pieprzu. Usmażony comber podzielić na porcje, skropić sosem miodowo-truflowym i podawać z sałatką.
Zobacz więcejUmyty, oczyszczony i osuszony comber jagnięcy zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowane mięso obsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do kamionki z czosnkiem, dymką, rozmarynem, tymiankiem, suszonymi pomidorami oraz marynowanymi karczochami. Całość oprószyć solą i grubo mielonym czarnym pieprzem, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180˚C.
Zobacz więcej