Makaron

Łazanki z makiem i bakaliami

Łazanki z makiem i bakaliami

Mak gotować z mlekiem przez około 40 minut, następnie odcedzić, wystudzić i dwukrotnie zmielić. W garnku rozgrzać miód, dodać rodzynki, migdały, ziarna wanilii, skórkę pomarańczową i przyprawy korzenne. Po wystudzeniu wszystko połączyć z przygotowanym wcześniej makiem i łazankami.

Zobacz więcej
Filety z pstrąga w prażonych migdałach podane ze szparagami i kurkami

Filety z pstrąga w prażonych migdałach podane ze szparagami i kurkami

Pstrąga umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawie do ryb Prymat, a następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurki, pod koniec smażenia dodać masło ziołowe, a gdy się rozpuści dodać migdały, sok z cytryny i suszony koper. Całość smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Rybę wyjąć z lodówki, odsączyć z marynaty i usmażyć na patelni na złoty kolor. Pstrąga ułożyć na ugotowanych szparagach i polać obficie kurkami w migdałach. Danie podawać z cząstką cytryny i ziemniakami z wody.

Zobacz więcej
Spaghetti z kurczakiem, krewetkami i bazyliowym pesto

Spaghetti z kurczakiem, krewetkami i bazyliowym pesto

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, na końcu dodać oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu spaghetti odcedzić. 
Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmażyć kurczaka z krewetkami i suszonymi pomidorami, dodać przygotowany wcześniej sos pesto i gorący makaron. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, przełożyć na talerze i udekorować kaparami.

Zobacz więcej
Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta z klasycznym sosem pomidorowym i świeżą bazylią

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta z klasycznym sosem pomidorowym i świeżą bazylią

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania jednolitej masy, owinąć w ściereczkę i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na cienkie płaty, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło.

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po ostudzeniu dodać ser ricotta, pokrojoną mozzarellę i  całość dokładnie wymieszać.

Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek, bazylię i świeże pomidory. Całość doprawić do smaku pikantną papryką, solą i pieprzem, dodać pomidory pelati i dusić do uzyskania konsystencji sosu.

Rozwałkowane płaty ciasta pociąć na długie paski o szerokości 16 cm. Na połowie paska ułożyć farsz (ok. 1 łyżki stołowej) w odległości ok. 10 cm jeden od drugiego. Wokół farszu rozsmarować roztrzepane jajko. Farsz przykryć drugą częścią ciasta, przycisnąć dłońmi farsz przez założone na niego ciasto i docisnąć. Pociąć w kwadraty, starając się, aby farsz znajdował się pośrodku. Ravioli gotować przez ok. 3-4 minuty w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowane ravioli podawać z klasycznym sosem pomidorowym posypane parmezanem.

 

 

Zobacz więcej
Makaron tagliatelle z bakłażanami

Makaron tagliatelle z bakłażanami

Na oliwie z oliwek podsmażyć bakłażana wraz z szalotką i czosnkiem, dodać pomidory, szynkę parmeńską, oregano i chili. Całość podlać białym winem i smażyć około 5 minut.
Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy  z oliwek. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać z rukolą, doprawić do smaku i przełożyć na talerz. Przed podaniem pastę posypać płatkami parmezanu, udekorować kaparami i listkami bazylii.

Zobacz więcej
Makaron soba z dynią, szalwią, szynką parmenską i parmezanem

Makaron soba z dynią, szalwią, szynką parmenską i parmezanem

Dynię sparzyć ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, a następnie dokładnie wymieszać z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170ºC (najlepiej jest piec dynię w naczyniu, w którym będzie można zrobić sos). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować.
Makaron ugotować al dente, a następnie odcedzić, pozostawiając odrobinę wody. Makaron dodać do sosu, zestawić z ognia, dodać masło, parmezan i delikatnie wymieszać. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, każdą porcję posypać orzeszkami piniowymi.

Zobacz więcej
Linguine truflowe z zielonymi szparagami, pomidorami concasse, wędzonym łososiem norweskim i świeżo tartym parmezanem

Linguine truflowe z zielonymi szparagami, pomidorami concasse, wędzonym łososiem norweskim i świeżo tartym parmezanem

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, wlać śmietanę, a gdy sos zacznie gęstnieć dodać ser mascarpone. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Następnie do sosu dodać szparagi i pokrojonego w paski łososia. Ciepły makaron wymieszać z sosem i rukolą, ułożyć na talerzach, posypać pomidorami concasse i parmezanem.

 

Zobacz więcej
Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem

Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem

Do gorącego mleka dodać zimną zasmażkę i zagotować, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wystudzić, dodać dwa żółtka i dokładnie wymieszać.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać ser ricotta i mozzarella, ponownie wymieszać.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. 
Cannelloni wypełnić farszem używając worka do szprycowania, następnie ułożyć je na posmarowanej masłem blasze, polać sosem beszamelowym, posypać pomidorami i piec ok. 30 min. w temperaturze 100-110ºC.

Zobacz więcej
Pappardelle z sosem z żurawiny amerykańskiej i orzechów włoskich

Pappardelle z sosem z żurawiny amerykańskiej i orzechów włoskich

Chleb tostowy namoczyć w mleku. Żurawinę i orzechy włoskie rozdrobnić, liście mięty i pietruszki porwać, a ząbek czosnku obrać i pokroić. Wszystko przełożyć do moździerza i utrzeć, następnie dodać namoczony chleb tostowy, wywar warzywny i oliwę z oliwek. Całość wymieszać do uzyskania gęstej pasty.
Sos żurawinowo-orzechowy przelać do miski, dodać biały ser, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami soku cytrynowego. Gotowy krem przełożyć do słoika i odstawić w chłodne miejsce.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Szpinak podgrzać z łyżką masła, doprawić. Odlać ok. 100 ml wody, w której gotował się makaron, zmieszać z sosem orzechowym, podgrzać, a następnie wymieszać z makaronem i szpinakiem.

Zobacz więcej