Wołowina

Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

Zioła opłukać, grubo posiekać, a następnie wymieszać z pieprzem i oliwą z oliwek. W powstałej marynacie obtoczyć steki, dokładnie wsmarowując marynatę w mięso. Steki przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Cebulę obrać, grubo posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Papryczkę chili oczyścić, opłukać, drobno pokroić, dodać do cebuli i smażyć przez chwilę. Następnie dolać odrobinę wermutu, sos Cumberland i całość wymieszać. Żurawinę grubo posiekać i dodać do mieszanki. Tak przygotowany dip doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Steki wyjąć z marynaty, osuszyć i piec na rozgrzanym grillu węglowym z obu stron przez ok. 5 minut. Steki posolić i podawać z dipem cebulowo-żurawinowym.

Zobacz więcej
Pieczeń wołowa z żurawiną amerykańską

Pieczeń wołowa z żurawiną amerykańską

Ocet zagotować z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchewką i cebulą, a następnie odstawić do ostygnięcia. Mięso zalać marynatą i odstawić na 6-8 godzin.  
Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynatę przecedzić przez sito, odmierzyć 500 ml. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim mięso z każdej strony, a następnie dolać marynatę i wywar mięsny. Całość dusić pod przykryciem przez ok. godzinę. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Orzechy posiekać, uprażyć i dodać do sosu wraz z żurawiną amerykańską.
Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem i kopytkami lub kluskami śląskimi.

Zobacz więcej