28 października w 33. odcinku programu „Doradca Smaku” Robert przygotował danie kuchni włoskiej – zupę krem z cukinii. Jako dodatek klasyczna, włoska bruschetta z pyszną śmietankową pastą z kaparami, orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami. Palce lizać! Krem z cukinii z grzankami Składniki: Krem: Czosnek – 2 ząbki biała cebula – 2 szt. cukinia – 1 […]
Zobacz więcej25 października w Hotelu Haston we Wrocławiu odbyła się VIII edycja konkursu „Kulinarny Rajd Mistrzów”. W pięknej i gościnnej stolicy Dolnego Ślaska nie mogło zabraknąć znakomitego jury, składającego się z wybitnych szefów i mistrzów kulinarnych. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy byli: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Michał Chrapowicz oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący. Jak zwykle […]
Zobacz więcej24 października Robert Sowa zaprezentował widzom „Doradcy Smaku” danie inspirowane kuchnią ukraińską. W programie szef przygotował zapiekankę ziemniaczaną z grzybami oraz sałatką z pomidorków, cebuli i orzeszków piniowych. Teraz wasza kolej. Życzymy miłych chwil w kuchni i smacznego! Zapiekanka ziemniaczana z grzybami Składniki: Na zapiekankę: Czosnek – 2 ząbki Cebula – 1 sztuka Pieczarki – […]
Zobacz więcejMarynowana, a potem pieczona łopatka jagnięca – przepis inspirowany kuchnią turecką. Daniu towarzyszy orzeźwiający dip warzywny oraz tradycyjny turecki napój – ayran. Spróbujcie dania, które Robert zaprezentował w programie „Doradca Smaku” w środowy wieczór 23 października. Pyszności! Łopatka jagnięca z dipem warzywnym Składniki: Mięso: łopatka jagnięca – 1,5 kilograma maślanka – 350 mililitrów czosnek – […]
Zobacz więcej22 października Robert Sowa zaprosił widzów TVN na 30. odcinek programu „Doradca Smaku”, w którym zaprezentował danie kuchni arabskiej – kremowy, dobrze doprawiony hummus podany z polędwicą wołową, suszonymi pomidorami i świeżą kolendrą. Smacznie i zdrowo! Hummus z pikantną wołowiną Składniki: Czosnek – 4 ząbki ciecierzyca ugotowana – 400 gramów woda – 1/2 szklanki oliwa […]
Zobacz więcejW poniedziałkowy wieczór, 21 października, Robert zaproponował wielbicielom programu „Doradca Smaku” przepis na kaczkę po myśliwsku z dużą ilością suszonych i świeżych owoców. Jeśli lubicie połączenie mięsa i słodkich nut miodowo-owocowych, koniecznie przygotujcie kaczkę w tej odsłonie. Kaczka po myśliwsku z jabłkami Składniki: Czosnek – 2 ząbki Cebula – 1 sztuka Masło – 250 gramów […]
Zobacz więcej17 października Robert przygotował dla widzów TVN indyjski dal z soczewicy – wyśmienite jednogarnkowe danie wegetariańskie. W tym przepisie króluje brązowa soczewica, czosnek, cebula i pomidory doprawione kurkumą i garam masala. Daniu towarzyszy mango lassi – orzeźwiający koktajl z mango, jogurtu, mleka kokosowego i szczypty kardamonu. Pyszności! Indyjski dal z soczewicy Składniki: Na dal: Czosnek […]
Zobacz więcej16 października, w 27. odcinku programu „Doradca Smaku” Robert zaprezentował ciekawą propozycję przygotowania i podania sernika na zimno. Ciasteczka zmielone wraz z orzechami laskowymi tworzą idealny spód, a sezonowe, polskie owoce wieńczą i świetnie uzupełniają ten słodki przysmak. Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej 🙂 Sernik waniliowy na zimno Składniki: gorąca woda – 75 ml […]
Zobacz więcejWe wtorek, 15 października, Robert zaproponował widzom TVN danie będące kwintesencja kuchni indyjskiej – kurczaka Tandoori. Kurczak zamarynowany w jogurcie, przecierze pomidorowym, czosnku i przyprawie garam masala. Życzymy smacznego i podpowiadamy, jak przygotować to aromatyczne danie. Kurczak Tandoori Składniki: Marynata: gęsty jogurt naturalny – 1/2 szklanki przecier pomidorowy – 1 łyżka olej rzepakowy – 1 […]
Zobacz więcej