W poniedziałek, 14 października, Robert Sowa zaproponował widzom programu „Doradca Smaku” popularnego w Polsce śledzia, ale w nieznanym wydaniu. Sałatka lwowska to mieszanka śledzia, cebuli, jabłka, ogórka, buraka i kilku innych składników. Musicie spróbować! Sałatka lwowska ze śledzia Składniki: Sałatka: śledź bałtycki – 3 płaty ogórki kwaszone – 3 szt. cebula – 1 szt. jabłko […]
Zobacz więcejCzwartkowy wieczór, 10 października… Kolejna odsłona programu „Doradca Smaku” na antenie TVN. Tym razem szef Robert przeniósł nas do Azji, przygotowując kurczaka teriyaki z warzywami i ryżem. Kurczak teriyaki Składniki dla 4 osób: pierś z kurczaka – 1 sztuka olej rzepakowy – 100 mililitrów olej sezamowy – 100 mililitrów czosnek – 2 ząbki czerwona cebula […]
Zobacz więcej9 października odbyło się największe spotkanie szefów kuchni w Polsce, czyli Kongres Szefów Kuchni. Jak co roku, w październiku, szefowie z całej Polski spotkali się, aby wymienić się doświadczeniami oraz wysłuchać szeregu merytorycznych wystąpień, a także zapoznać się z wyselekcjonowaną ofertą dostawców dla branży HoReCa. Oczywiście nie zabrakło również Roberta, który jako szef kuchni, restaurator, […]
Zobacz więcej9 października, w 23. odcinku programu „Doradca Smaku” Robert zaprezentował danie kuchni rosyjskiej – ołady, czyli wytrawne placuszki, w wersji z wędzoną makrelą, kawiorem i sosem na bazie ziołowego serka. Placuszki z wędzoną makrelą Składniki: Na placuszki: Jaja – 3 sztuki mąka gryczana – 5 łyżek soda oczyszczona – 1 łyżeczka olej rzepakowy – 200 […]
Zobacz więcejWe wtorkowym (8 października) programie „Doradca Smaku” Robert postawił na klasyk kuchni francuskiej – wątróbkę gęsią ze słodkimi dodatkami: karmelizowanymi jabłkami, figami i rodzynkami. Danie wygląda pięknie, a do tego jest naprawdę pyszne. Warto spróbować! Gęsia wątróbka z jabłkami Składniki: Jabłko – 1 sztuka suszone figi – 2 sztuki rodzynki – 1 garść miód wielokwiatowy […]
Zobacz więcej8 października w hali AmberExpo w Gdańsku odbyła się druga edycja Festiwalu Pracy i Aktywności Seniorów. Organizator imprezy – Gdański Urząd Pracy zaplanował tego dnia liczne atrakcje, w tym ciekawe pokazy i widowiskowe występy muzyczne. Sympatycy smacznej kuchni mieli okazję zobaczyć na żywo gotowanie w wykonaniu Roberta Sowy. Razem ze swoim teamem Robert przygotował 500 […]
Zobacz więcejW poniedziałek, 7 października, Robert Sowa postanowił osłodzić widzom TVN wieczór, przygotowując w programie „Doradca Smaku” ciasto z batatów z dodatkiem karmelizowanych bananów. Do tego nuta korzennych przypraw: imbiru, kardamonu oraz wanilii i możecie się cieszyć pysznym deserem 😊 Ciasto z batatów Składniki: Na ciasto: bataty pieczone – 3 sztuki jajka – 3 sztuki żółtka […]
Zobacz więcejKuchnia amerykańska to także kuchnia Tex-Mex, czyli teksańsko-meksykańska. Jednym ze sztandarowych dań tej kuchni jest quesadilla, którą Robert zaprezentował widzom TVN w 20 odcinku programu „Doradca Smaku” wyemitowanym w czwartek 3 października. Macie ochotę na quesadille z kurczakiem i awokado? Zatem do dzieła, poniżej znajdziecie wskazówki, jak ją przygotować 😊 Quesadilla z kurczakiem i awokado […]
Zobacz więcejŚroda, 2 października – kolejny odcinek programu „Doradca Smaku” i kolejna kulinarna inspiracja mistrza Sowy, który tym razem postawił na risotto – danie, które obok pizzy, spaghetti i ravioli jest najpopularniejsze w kuchni włoskiej. Może być pomidorowe, albo curry, a w dzisiejszym przepisie jest w wersji ze szparagami i kurkami. Spróbujcie, nie zawiedziecie się 😊 […]
Zobacz więcej