13 marca Robert Sowa w roli Doradcy Smaku TVN zaprezentował kolejną kulinarną perełkę. Tym razem było to danie zapożyczone z kuchni włoskiej – makaron linguine z owocami morza. Owoce morza królują na włoskich stołach, więc w daniu mamy krewetki, małże i kalmara. Do tego białe wytrawne wino, prażone orzeszki pinii, oraz przyprawa do dań kuchni […]
Zobacz więcejWtorek, 12 marca… w kolejnym odcinku X sezonu programu „Doradca Smaku” Robert zaproponował widzom TVN kaczkę z karmelizowanym ananasem. Kaczka jest bardzo popularnym mięsem w Azji, stąd pomysł Roberta, aby zaprezentować ją właśnie w wersji po azjatycku. Kluczem wyrazistego smaku jest marynata z oleju sezamowego, musztardy miodowej, sosu rybnego i imbiru. Petarda! Pierś kaczki z […]
Zobacz więcejW poniedziałkowy wieczór, 11 marca, Robert Sowa zaproponował widzom programu „Doradca Smaku” zupę węgierską „na kaca”. Zupa ta tak naprawdę łączy ze sobą elementy kuchni węgierskiej i polskiej. Polskim akcentem jest kapusta kiszona, która nadaje zupie pożądanej kwaśności. Bazą zupy węgierskiej jest wywar na boczku, włoszczyźnie i rosole drobiowym, a kluczowe składniki to kiełbasa paprykowa […]
Zobacz więcejW piątek 8 marca 2019, podczas Gali wieńczącej XX Małopolski Konkurs Gastronomiczny Robert został uhonorowany MEDALEM 600 LECIA Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej. To dla nas ogromna duma i zaszczyt, tym bardziej, że medale były tylko dwa… Otrzymało je dwóch Robertów – Makłowicz i Sowa. Bardzo miły wieczór i cudowna niespodzianka 🙂
Zobacz więcejCzwartek, 7 marca godzina 20.10, TVN… Czyli kolejny, 4 w tym sezonie odcinek programu „Doradca Smaku”. Robert Sowa postawił tym razem na danie kuchni staropolskiej – pieczoną pierś gęsi z suszonymi owocami. Mięso zostało zamarynowane w miodzie, musztardzie i nalewce z czarnego bzu. Do piersi z gęsi, Robert Sowa przygotował suszone śliwki, morele i żurawinę. W […]
Zobacz więcejW środę, 6 marca, Robert Sowa pokazał, jak przygotować rosyjskie bliny gryczane. Jako dodatek zaproponował dip na bazie kwaśnej śmietany z pomidorami, świeżą rzodkiewką i szczypiorkiem, Danie można również wzbogacić odrobiną czerwonego kawioru. Takie bliny to idealna propozycja na imprezę i zakąskę. Smacznego! Bliny gryczane z dipem i czerwonym kawiorem Składniki: Bliny: 300 g mąki […]
Zobacz więcejWe wtorek, 5 marca, Robert Sowa zaprezentował widzom TVN przepis na wegetariańską zupę z ciecierzycy. Orientalnej nuty dodaje temu daniu kmin rzymski, a pikantności oliwa z dodatkiem chili. Dodajcie do zupy uprażone pestki dyni, które doskonale uzupełnią jej smak. Polecamy również dodatki: grzanki z serem twarożkowym, oliwkami, pomidorami i świeżymi listkami kolendry. Zupa krem z ciecierzycy […]
Zobacz więcej4 marca, w pierwszym odcinku X edycji programu „Doradca Smaku” Robert zaprezentował widzom TVN inspirowane kuchnią francuską mule po prowansalsku. Świeże mule są duszone w sosie z masła, białego wina z czosnkiem, cebulą i pomidorami. Do tego można podać chrupiącą bagietkę z serem roquefort. Świeża natka pietruszki ożywi całe danie! Mule po prowansalsku mogą być […]
Zobacz więcejNa początku marca Robert Sowa ponownie gościł na Podlasiu. Cała wyprawa upłynęła głównie pod znakiem kulinariów, a jak wiadomo, Robert chętnie wraca do miejsc ze smakiem. Niby tylko trzy dni, a udało się odwiedzić: Tawernę FISZA by Marcin Budynek w Augustowie, która świętowała swoje pierwsze urodziny, a także Sokółkę, Białystok i Wigry. Weekend upłynął pod […]
Zobacz więcej