20 października Robert Sowa wziął udział w warsztatach pod hasłem „Pojedynek tatarów”, który odbył się podczas drugiej edycji Festiwalu Wódki i Zakąski w Reducie Banku Polskiego przy ul. Bielańskiej 10. Festiwal Wódki i Zakąski to najważniejsze w roku święto dedykowane naszemu narodowemu trunkowi oraz polskiej tradycji wódki i zakąski. Festiwal miał formę dwudniowego wydarzenia, podczas którego […]
Zobacz więcej17 i 18 października zainaugurowaliśmy kolejną edycję warsztatów „Przygotowanie do kariery”, realizowanych przez Roberta Sowę i markę Prymat GastroLine w szkołach kształcących przyszłych kucharzy. Odwiedziliśmy Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach i Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku. Kolejnych 10 szkół jeszcze przed nami 🙂 W tym roku szkolnym wraz z uczniami przygotowujemy: hiszpańską zupę z chorizo, […]
Zobacz więcejCzwartkowy wieczór, 18 października… Kolejny odcinek programu Doradca Smaku TVN, a w nim Robert Sowa i jego kolejne danie. Tym razem coś na zimno – pyszna i zdrowa przystawka. Jeśli lubicie świeże ryby, to coś dla Was! Tatar z pstrąga tęczowego z cukinią i chrupiącymi grzankami. Tatar z pstrąga tęczowego Składniki na 1-2 porcje: 400 […]
Zobacz więcejKasza jaglana, którą zazwyczaj jadamy na słodko z owocami i bakaliami, świetnie smakuje również w wersji wytrawnej. Dowodem jest danie, które Robert Sowa przygotował w środę, 17 października, w 27 odcinku programu Doradca Smaku, który możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10 w TVN. Co powiecie na kaszę jaglaną z kurkami, szynką, porem […]
Zobacz więcej16 października, w 26 odcinku programu Doradca Smaku TVN, Robert przygotował kolejną propozycję na pyszne ciasto. Jeśli lubicie suszone owoce oraz smak karmelizowanego mango i borówek to ten przepis jest dla Was. Smacznego! Ciasto bakaliowe ze śmietaną i owocami Składniki: 3-4 łyżki cukru trzcinowego 200 g masła 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżki […]
Zobacz więcejPolędwica wołowa – szlachetne i pyszne mięso, które najczęściej podawane jest z sosem bearneńskim lub pieprzowym. Robert uznał jednak, że czasami warto przełamać klasykę i w kolejnym odcinku Doradcy Smaku połączył polędwicę z musem z suszonych pomidorów. Co Wy na to? Polędwica wołowa z musem z suszonych pomidorów Składniki na 3-4 porcje: 700 g polędwicy […]
Zobacz więcej11 października, w 24 odcinku „Doradcy Smaku” Robert Sowa pokazał, jak połączyć ananasa z kokosem i imbirem. To proste! Robiąc ciasto kokosowe z orzechami. To pyszne i proste do przyrządzenia ciasto z dodatkiem karmelizowanego ananasa skradnie Wasze serca. Ciasto kokosowe z orzechami Składniki: 200 g masła 250 g cukru trzcinowego 1,5-2 szklanki mąki pszennej 2 […]
Zobacz więcej10 października w programie „Doradca Smaku” Robert zaprezentował dorsza zapieczonego pod kruszonką z panko i migdałów, którego wyserwował z odświeżającą i pachnącą sałatką z ogórka z imbirem i liśćmi kolendry. Brzmi bosko! A jak smakuje? Przekonajcie się, przygotowując to danie w domu 🙂 Dorsz w kruszonce z tagliatelle z ogórka Składniki na 1-2 porcje: 3 […]
Zobacz więcejW środę, 10 października, Robert gotował podczas Festiwalu Pracy i Aktywności Seniorów, który odbył się w gdańskim centrum konferencyjnym AmberExpo. Nasza ekipa przygotowała i wyserwowała do degustacji 300 porcji dań. To było smaczne popołudnie! Gdańscy seniorzy w świetnej formie, wciąż chcą pracować i podejmować wyzwania Bez wątpienia tegoroczny październik należy do osób starszych! Potwierdził to Festiwal […]
Zobacz więcej