‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

11 odcinek Kocham Cię Polsko! za nami

 

W drużynach pojawili się: u Kasi - Beata Ścibakówna, Marcin Kwaśny i Wojciech Cugowski, a z Joanną walczyli - Edyta Herbuś, Piotr Cugowski i Piotr Machalica.

Uczestnicy zaśpiewali piosenki Czesława Niemena, Skaldów i zespołu Maanam, a mistrz kulinarny Robert Sowa przygotował gulasz z dziczyzny rodem z Dolnego Śląska. Macie na niego ochotę? Bardzo proszę, oto wskazówki, jak go przyrządzić. Smacznego!

GULASZ Z DZICZYZNY Z GRZYBAMI LEŚNYMI Z DOLNEGO ŚLĄSKA I SUSZONĄ ŻURAWINĄ

Składniki dla 4 osób:
600 g dziczyzny pokrojonej w kostkę ok. 2 cm x 2 cm
3 łyżki oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku, obranego i pokrojonego w plasterki
2 cebulę, obrane i pokrojone w grubą kostkę
300 g świeżych grzybów leśnych (podgrzybków, borowików, kurek)
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
200 ml pomidorów pelati, krojonych
100 ml miodu pitnego „trójniak”
200 ml wytrawnego czerwonego wina
100 g suszonej żurawiny
1 litr rosołu wołowego Kucharek
1 pęczek natki pietruszki
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżeczka przyprawy do potraw Kucharek

Sposób przygotowania:
Pokrojoną dziczyznę doprawiamy przyprawą do potraw Kucharek i odstawiamy w chłodne miejsce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, czosnek, czerwoną paprykę i grzyby. Mięso obsmażamy na patelni i dodajemy do grzybów z warzywami. Kolejno dolewamy miód pitny, czerwone wino i bulion wołowy Kucharek.  Całość gotujemy do miękkości, dodajemy suszoną żurawinę i pomidory, chwilę gotujemy i doprawiamy przyprawą do potraw Kucharek. Tak przyrządzony gulasz podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i świeżo siekaną natką pietruszki.