‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Agata Kulesza w kuchni Roberta Sowy w DD TVN

 

Agata świetnie radzi sobie w aktorstwie, sprawdziła się również w tańcu. Miała też już okazję mniej więcej rok wcześniej gotować u boku Rberta Sowy w programie Dzień Dobry TVN. Ten kulinarno-aktorski duet, z racji wcześniejszych doświadczeń, bez problemu się dogadywał i dzielił kuchennymi obowiązkami.

Efektem tej współpracy były dwa apetycznie wyglądające i równie dobrze smakujące dania: curry rybno-warzywne z żurawiną oraz zapiekana pierś z indyka z serem brie i chutney’em żurawinowym. 

Fot. Wojciech Olszanka/ East News; źródło: DD TVN

Aromatyczne curry rybno-warzywne z żurawiną amerykańską

Składniki dla 4 osób:
200g pokrojonego w kostkę fileta z łososia
200 g pokrojonego w kostkę fileta z halibuta
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
1 pokrojona w kostkę cebula cukrowa
1 pokrojona w plastry marchew
4 obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki
2 pokrojone w kostkę ziemniaki
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
2 pokrojone w plastry łodygi selera naciowego
200 ml mleka kokosowego
200 śmietany kremówki
Sos sojowy do smaku
200 ml rosołu z kury Kucharek
1 pęczek kolendry
Sok z limonki do smaku
1 op. tajskiej pasty curry
4 łyżki oliwy z oliwek
Kardamon do smaku
Curry, kurkuma, chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
W dużym rondlu, na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki i ziemniaki. Dodać pozostałe warzywa, a następnie wlać rosół i całość gotować do momentu, aż warzywa będą półtwarde. Dodać pastę curry, żurawinę, przyprawy i  gotować kolejne 5 minut. Całość zalać mlekiem kokosowym i śmietaną, dodać ryby i gotować 10 minut. Doprawić do smaku sokiem z limonki, sosem sojowym i przyprawami.
Tak przygotowane curry podawać z ryżem długoziarnistym i świeżo siekaną kolendrą.

 

Zapiekana pierś z indyka z serem brie i chutneyem z żurawiny amerykańskiej

Składniki dla 4 osób: 
800 g piersi z indyka   
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 op. przyprawy kebab-gyros Prymat

Chutney z żurawiny:
200 g świeżej żurawiny amerykańskiej
100 g pokrojonego w kostkę świeżego ananasa 
2 łyżki przyprawy do piernika Prymat
1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru
4 łyżki miodu pszczelego
Sok z ½ cytryny do smaku
1 łyżeczka  posiekanej skórki z cytryny lub pomarańczy
Kilka łyżek octu winnego, kardamon do smaku
Kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

Sposób przygotowania:
Piersi z indyka pokroić na eskalopki o wadze 100 g i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Do nagrzanego rondla wlać miód, dodać żurawinę, ananasa, marynowany imbir, skórkę cytrynową i wszystkie przyprawy. Całość dusić do momentu, aż sos będzie gęsty, dodając podczas gotowania ocet winny. W przypadku, gdy sos będzie za rzadki, można zagęścić go żel-fix’em.
Eskalopki  usmażyć na patelni (przed usmażeniem można oprószyć mięso mąką), ułożyć na blasze do pieczenia. Na mięsie ułożyć pokrojony ser brie i piec 10 minut w temperaturze 200°C. Tak przygotowane zapiekane eskalopki podawać z aromatycznym sosem żurawinowym i listkami świeżej mięty.