‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

BELLA ITALIA – wieczór włoski w sopockim Hotelu Sheraton

 

 

Na zaproszenie tamtejszego szefa kuchni, Tomasza Boruckiego, w kolacji uczestniczyła reprezentacja Klubu Szefów Kuchni w składzie Robert Sowa, Dariusz Struciński, Giancarlo Russo i Konrad Birek.

W restauracji wyposażonej w piękną otwartą kuchnię, można było tego wieczoru skosztować wielu dań przygotowywanych w obecności i na oczach gości. W menu znalazły się m.in.:
- oryginalne antipasti
- świeżo krojona szynka parmeńska 
- włoskie wędliny i oryginalne sery
- lekkie sałatki z owocami morza
- mięsa i świeże ryby z grilla z aromatycznymi oliwami i ziołami
- makarony „domowej roboty” oparte na własnej recepturze
- aromatyczne włoskie pieczywo
- tradycyjne desery

Jeden ze sponsorów kolacji, Pan Jerzy Kułakowski – prezes firmy Noma, poprowadził prezentację i degustację włoskich win.

Podczas kolacji wśród gości rozlosowano wiele atrakcyjnych nagród, m.in. voucher’y do jednej z hotelowych restauracji oraz książki Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego” z dedykacją i autografem autora.

W przypływie miłej atmosfery i w takt włoskiej muzyki, Giancarlo Russo przygotował dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej kulinarną niespodziankę. Był to makaron tagliatelle w kremowym sosie z krewetkami, borowikami, bazylią i świeżo tartym parmezanem. Goście byli zachwyceni!

 

Przewodnikami w podróży po krainie włoskich smaków byli trzej Mistrzowie Sztuki Kulinarnej:

Giancarlo Russo – sycylijczyk, koneser i mistrz włoskiej sztuki kulinarnej. Gotował dla dwóch papieży, piłkarzy Juventusu Turyn oraz siatkarskiej reprezentacji Włoch. Właściciel restauracji „Giancarlo” w Warszawie, entuzjasta trufli. Popularność zdobył występując w programach telewizyjnych.
 

 

 

Robert Sowa – mistrz sztuki kulinarnej rodem z Krakowa. Do niedawna szef kuchni hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, a obecnie kreator kulinarny hotelu. Już niebawem zaprosi Państwa do swojej autorskiej restauracji. Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, odznaczony dwoma Oskarami Kulinarnymi oraz tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski. Autor książek „W poszukiwaniu smaku doskonałego”, „Esencja smaku” i „Romans kulinarny”. Od kilku lat gospodarz kącika kulinarnego w niedzielnym programie Dzień Dobry TVN.

 

 

Tomasz Borucki – szef kuchni Sheraton Sopot Hotel, Conference Center & SPA. Absolwent American Culinary Federation na Florydzie. Podróż kulinarną rozpoczął w Hotelu Bristol w Warszawie. Jako szef kuchni opłynął cały świat na luksusowym statku pasażerskim Seven Seas Mariner. Jako Szef Kuchni odbierał największy statek pasażerski świata Liberty of the Seas.

 

 

 

 

 

Przed rozpoczęciem kolacji Tomasz Borucki oprowadził szefów kuchni po sopockim Hotelu Sheraton, prezentując im część hotelową i zaplecze kuchenne, które oczywiście najbardziej ich zainteresowało.

Podczas zwiedzania restauracji orientalnej „InAzja” panowie zostali zaproszeni na wspaniałą ucztę i z zachwytem delektowali się przygotowanymi daniami. Wszystkie orientalne przysmaki smakowały naprawdę wybornie, bo wszyscy szefowie pozostawili puste półmiski i talerze.