‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

"Birkowie od kuchni”. Już w sprzedaży!

 

Pieczony comber jagnięcy podany z herbacianym sosem i świeżo siekaną miętą...
Tartoletka z ciasta filo, pieczona z figami i białym kremem balsamico...
Gruszka marynowana w przyprawach korzennych, w sosie karmelowym...

Brzmi to niemal jak poezja smakosza... Któż może oprzeć się tak kuszącym potrawom? Przepisy na te dania oraz na wiele innych, znaleźć można w książce „Birkowie od kuchni”.

Jej Autorzy - Stefan i Konrad Birek - to mistrzowie kulinarni z olbrzymim doświadczeniem. Milionom telewidzów znani są z programu „Kawa czy herbata?”, w którym od wielu lat prezentują smaczne potrawy. To niewątpliwie najbardziej popularni, ale nie jedyni przedstawiciele familii Birków, którzy poświęcili swoje życie kulinariom. W książce „Birkowie od kuchni” - prócz Stefana i Konrada - poznać można pozostałych członków rodziny Birków, a także innych szefów kuchni współpracujących z autorami.

W książce można znaleźć wszystko to, co w autorskiej książce kulinarnej pojawić się powinno. Wyjątkowe przepisy na znakomite potrawy (możliwe do przygotowania przez zwykłego śmiertelnika!), porady, kulinarne opowieści, anegdotki oraz smakowite zdjęcia…

A na deser przepisy gwiazd programu „Kawa czy herbata”.

W jednym z rozdziałów Konrad opowiada o swojej wieloletniej współpracy z Robertem Sową, który wprowadził go w świat kulinariów i dzięki któremu jego kariera nabrała tempa. Napisał m.in. „Głównie dzięki niemu odkryłem w sobie pasję do wykonywanego zawodu i poznałem możliwości, jakie daje praca w kuchni i wszystko, co z nią związane. Robert nie skrywa swoich sekretów kulinarnych, lecz z ogromną życzliwością dzieli się wiedzą i doświadczeniem ”.

No i jeszcze kilka słów o autorach...

Stefan Birek
Mistrz kulinarny. W branży gastronomicznej pracuje od przeszło 30 lat. Pracował w wielu restauracjach, również poza granicami Polski – w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i Austrii. Obecnie szef Kuchni Hotelu Lord w Warszawie. Sekretarz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Uczestnik i juror wielu konkursów kulinarnych. Organizator Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” odbywającego się w Domu Polonii w Pułtusku. Wykształcił wielu młodych adeptów sztuki kulinarnej, w tym własnych synów. Prezenter kulinarny w programie telewizyjnym „Kawa Czy Herbata”. Wolny czas, którego nie ma zbyt wiele, spędza na łonie przyrody. Często podróżuje, by móc podpatrywać kulinarne zwyczaje innych narodów.

 
Konrad Birek
Zamiłowanie do gotowania zaszczepił w nim ojciec, Stefan Birek, ale w domu gotował głównie z mamą - dlatego tak bardzo ceni kuchnię domową. Jak wielu szefów kuchni ukończył warszawskie technikum gastronomiczne przy ul. Poznańskiej. Pierwsze zawodowe praktyki odbył w warszawskim Marriott, a kolejne dwa lata spędził w hotelu Jan III Sobieski u boku Roberta Sowy. To właśnie pod okiem mistrza Sowy odniósł swoje pierwsze zawodowe sukcesy – m.in. w 2002 roku wygrał konkurs Polish Prestige Hotels o tytuł Profesjonalisty Roku. Kolejne dwa lata spędził na brytyjskiej wyspie Jersey. Pracował tam jako chef de partie w restauracji oraz jako zastępca szefa kuchni w hotelu sieci Best Western. Wzbogacony o nowe doświadczenia postanowił powrócić do Polski i w roku 2005 pojawił się ponownie w kuchni hotelu Jan III Sobieski, gdzie w latach 2006-2009 r. pracował na stanowisku chef de partie. Za swoje największe kulinarne autorytety uważa Ojca i Roberta Sowę, którzy zawsze służą mu radą i pomocą.