15 maja na antenie TVN i TTV zadebiutował nowy program "Doradca Smaku extra". Każdy odcinek to zupełnie inna, trwająca zaledwie 40 sekund podróż pełna wyjątkowych smaków, w którą zabierze Was Robert Sowa.
W pierwszym odcinku Robert Sowa pokazał, jak przygotować domowy hummus z pastą z suszonych pomidorów. Obejrzyjcie, przeczytajcie i zróbcie go w swojej kuchni. Smacznego!
Hummus to potrawa pochodząca z Libanu. Do niedawna popularna była tylko na Bliskim Wschodzie, dziś z powodzeniem podbija podniebienia Europejczyków. Aromatyczna pasta z cieciorki i intensywnych w smaku dodatków to pyszne smarowidło do różnego rodzaju pieczywa.
Domowy hummus z pastą z suszonych pomidorów
Składniki:
½ kg ugotowanej cieciorki
6 łyżek pasty sezamowej tahini
Sok z ½ cytryny
3 posiekane ząbki czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek (do hummusu + ok. 2 łyżki do marchewki i do podania)
1 słoik Suszonych pomidorów Smak
4 filety anchois
½ szklanki orzeszków pinii
1 duża obrana marchewka
Do smaku: Sól morska, pieprz czarny, Chili pieprz cayenne, Kmin rzymski mielony Prymat
Do dekoracji: 1 posiekany pęczek kolendry
Sposób przygotowania:
W misce zmiksować cieciorkę, pastę tahini doprawić do smaku chili pieprzem cayenne. Dodać sok z ½ cytryny po uprzednim jej „zrolowaniu” na desce. „Zrolowana” cytryna puści więcej soku. Doprawić do smaku solą morską. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, doprawić kminem rzymskim. Całość zblendować na kremową masę.
Do drugiej miski dodać cały słoik suszonych pomidorów, anchois, uprażone orzeszki pinii (prażyć na suchej patelni ok. 5-7 minut do zarumienienia i uzyskania aromatu). Całość zblendować.
Marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki (ok 1-2 mm). Przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem czarnym i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut.
Hummus i pastę formować za pomocą dwóch dużych łyżek w owalne porcje i przełożyć na talerz. Skropić oliwą z oliwek i posypać posiekaną świeżą kolendrą. Podać z chipsami z marchewki.
Źródło: doradcasmaku.pl