W kolejnym 10 odcinku Doradcy smaku express, Robert Sowa pyszne sajgonki z kaczką, warzywami i owocami.
Spring rollsy to znakomity pomysł na domową imprezę. Wyraziste i pełne wyjątkowych smaków - dla fanów azjatyckiego jedzenia. Przygotowana przez Roberta Sowę wariacja na temat sajgonek zachwyci niejednego miłośnika kuchni azjatyckiej. Spróbujcie koniecznie.
Spring rollsy z piersią kaczki
Składniki:
8 arkuszy papieru ryżowego
3 pieczone piersi z kaczki
1 melon
1 awokado
1 świeży ogórek
2 garści rukoli
8 Suszonych pomidorów z czosnkiem Smak
200 ml słodkiego sosu sojowego
6 czubatych łyżek majonezu
1 łyżka chrzanu wasali
Do smaku: Pieprz cytrynowy mielony, Kurkuma mielona Prymat
Do dekoracji: świeża mięta
Sposób przygotowania:
Pieczona kaczka – smażymy kaczkę na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. Smażymy, zaczynając od strony skóry. W trakcie smażenia odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu. Następnie wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Z upieczonej piersi z kaczki ściągamy skórę i kroimy na cienkie plasterki.
Melona obieramy, kroimy na pół i za pomocą łyżki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski. Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę za pomocą noża. Przeciskamy przez kratkę, żeby uzyskać kosteczki.
Ogórka obieramy i również kroimy w paseczki.
Majonez łączymy z wasabi. Doprawiamy do smaku kurkumą i pieprzem cytrynowym.
Arkusze papieru ryżowego moczymy pojedynczo w ciepłej wodzie (po ok. 15 sekund). Miękki arkusz przenosimy na deskę i układamy na nim kolejno: pierś z kaczki, melona, ogórka, awokado i ok. 1 łyżeczkę majonezu z dodatkami. Następnie dodajemy kilka listków rukoli i jednego suszonego pomidora. Zawijamy brzegi i zwijamy spring rollsa. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe rollsy.
Podajemy z sosem sojowym i dekorujemy listkami mięty.
Źródło: doradcasmaku.pl