‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku express, odc. 11: Pancakes z wanilią

Pancakes to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. W 11 odcinku programu Doradca Smaku express Robert Sowa zdradza, jak przygotować idealne ciasto na te amerykańskie naleśniki, które podbiły cały świat.

Pancakes można przygotować na śniadanie lub na obiad – są pyszne, słodkie, a z truskawkami, na które właśnie trwa sezon smakują wyśmienicie. Pancakes zawsze najlepiej smakują z sezonowymi owocami – truskawkami, borówkami amerykańskimi, malinami, poziomkami czy jagodami.

Jeśli tak jak teraz mamy do dyspozycji pachnące latem truskawki, to możemy je doprawić rozmarynem – dzięki niemu całość nabierze niezwykle aromatycznego, lekko ostrego i sosnowego zapachu.

Pancakes „nie byłyby sobą”, gdybyśmy nie ułożyli ich w formie wieży i nie polali syropem klonowym. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

Pancakesy z wanilią

 
Składniki:
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka wiejskie
½ szklanki śmietany 30%
1 szklanka mleka
1 szklanka borówki amerykańskiej
200 g truskawek
2 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
4 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Do smaku: Sól morska, Rozmaryn suszony, Cukier z prawdziwą wanilią Prymat
Do dekoracji: świeża mięta

Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, śmietanę i całość miksujemy. Wlewamy mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Następnie dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
Do rondla z roztopionym masłem wrzucamy pokrojone na ćwiartki truskawki, dodajemy brązowy cukier, syrop klonowy i doprawiamy rozmarynem. Całość karmelizujemy.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Wykładamy niewielkie porcje ciasta, tak, żeby pacakesy miały średnicę mniejszą od małego talerzyka. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy ułożone jeden na drugim. Na górę wykładamy truskawki wraz z sosem z karmelizowania. Dekorujemy listkami mięty.

Źródło: DoradcaSmaku.pl