‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku express, odc. 13: Śniadaniowe jajko w koszulce z łososiem

Zastanawiacie się, jak przygotować idealne jajko w koszulce? W 13 odcinku programu „Doradca Smaku express” Robert zdradził sposób, który zawsze się sprawdza. W połączeniu z białym serem i wędzonym łososiem to danie smakuje naprawdę niesamowicie! Jeśli przygotujecie je swoim bliskim na śniadanie zachwytom nie będzie końca. Życzymy smacznego!

Jajko w koszulce z łososiem można podawać na wiele sposobów. Robert proponuje wydrążyć bułkę i umieścić w niej przygotowane wcześniej jajko. Aby wzmocnić smak tego delikatnego dania warto dodać jabłuszka kaparowe i musztardę francuską, które idealnie się z nim komponują.

Jajko w koszulce z łososiem

Składniki:
2 jajka
1 duża okrągła bulka pszenna
100 g serka białego
Musztarda francuska Prymat
150 g wędzonego łososia (2 plastry)
Jabłuszka kaparowe Smak
1 pęczek szczypiorku
2 łyżeczki oleju rzepakowego
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Sposób przygotowania:
Bułkę przecinamy na pół i wydrążamy palcami środek. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na górnym ruszcie przez ok. 8 minut (do zrumienienia).
Do miski przekładamy serek, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy francuskiej i mieszamy. Szczypiorek siekamy, zostawiając kilka dłuższych części do dekoracji. Podpieczone bułki smarujemy serkiem z musztardą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dwie miseczki wykładamy folią spożywczą, smarujemy olejem i wbijamy delikatnie jajka. Następnie zbieramy końcówki folii, skręcamy i związujemy mocno sznurkiem. Sakiewki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty.
Na przygotowane bułki kładziemy plastry łososia, a na nich wyjęte z folii jajka. Doprawiamy pieprzem grubo mielonym. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi i odłożonym szczypiorkiem. Tuż przed podaniem przekrawamy delikatnie jajka, aby żółtko zaczęło wypływać.

Źródło: DoradcaSmaku.pl