‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku express, odc. 14: Pesto z pieczonej papryki z makaronem

W 14 odcinku programu "Doradca Smaku extra", emitowanego kilka razy dziennie na antenie TVN i TTV, Robert przygotował makaron z sosem pesto.

Klasyczne pesto to zielony sos, który pochodzi z włoskiej Genui, a jego podstawowym składnikiem jest bazylia. Jednak nikt nie powiedział, że nie można go trochę zmodyfikować. Robert Sowa przygotował aromatyczne pesto z pieczonej papryki, które jest idealnym uzupełnieniem dań makaronowych.

Czerwona papryka, suszone pomidory oraz prażone orzeszki pinii to produkty, które znakomicie ze sobą współgrają. Warto obejrzeć ten odcinek, bo Robert zdradza w nim, jak sprytnie upiec paprykę, aby była bardziej aromatyczna. Tym daniem bez wątpienia podbijecie serca wszystkich fanów kuchni śródziemnomorskiej.

Pesto z pieczonej czerwonej papryki z makaronem
 
Składniki:
2 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
Suszone pomidory z ziołami Smak
4 łyżki prażonych orzeszków pinii
Sok z 1 cytryny
60 g parmezanu startego na płatki
300 g makaronu linguine
1 pęczek bazylii
1 łyżka kaparów Smak
3 łyżki oliwy z oliwek
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony, Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Sposób przygotowania:
Papryki myjemy i osuszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej, każdy smarujemy oliwą. Papryki zawijamy w folię, przekładamy na blachę i pieczemy przez 40 minut, przewracając podczas pieczenia na drugą stronę. Po wyjęciu studzimy, obieramy ze skóry, usuwamy ogonek, nasiona i białe części.
Paprykę wkładamy do miksera, doprawiamy do smaku wędzoną papryką, dodajemy czosnek, pół szklanki oleju z suszonych pomidorów, 6 suszonych pomidorów, orzeszki pinii, sok z cytryny i 40 g płatków parmezanu. Miksujemy na pesto, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pesto, posiekaną bazylię, kapary, 10 g płatków parmezanu i dokładnie mieszamy. Podajemy z pozostałym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.

Źródło: DoradcaSmaku.pl