Omlety kochamy za ich puszystość! Dają nam również wiele możliwości, bo przecież możemy je podać na słodko lub wytrawnie, z warzywami, kiełbasą, szynką, serem – z czym tak naprawdę chcemy. W ósmym odcinku Doradcy Smaku express, Robert pokaże Wam, jak przygotować pysznego omleta. Zatem do dzieła!
Przygotowanie omletu nie zajmie nam wiele czasu. To sycąca propozycja dla miłośników jajek. Zabierając się do przyrządzania śniadania warto z pewnością w pierwszej kolejności wbić wszystkie jajka do miski i ubić je, aby nadać omletowi wyjątkowej puszystości. O to przecież nam chodzi!
Robert Sowa pokazuje, jak idealnie doprawić omlet z kremowym serem – przydadzą się nam lekko pikantny w smaku tymianek i aromatyczny pieprz czosnkowy. Sekretem omletu będzie delikatny, kremowy farsz – idealny na ciepłą, letnią pogodę. Rukola, suszone pomidory i serek kremowy z kaparami to znakomite połączenie smaków.
Puszysty omlet z kremowym serem
Składniki:
4 jajka wiejskie
½ szklanki mleka
100 g kremowego białego serka
1 opakowanie rukoli
8 pokrojonych Suszonych pomidorów Smak
1 łyżka Kaparów Smak
100 g tartego sera feta
Olej rzepakowy do smażenia
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony, Tymianek, Pieprz czosnkowy Prymat
Do dekoracji: Gałązki świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą, tymiankiem, po czym miksujemy mikserem ręcznym do uzyskania puszystej piany.
Do miski wrzucamy porwaną w rękach rukolę, pokrojone suszone pomidory z odrobiną oleju, serek kremowy, kapary, doprawiamy solą i pieprzem czosnkowym, mieszamy.
Do ubitych jajek dodajemy mleko.
Omlet z połowy masy smażymy na oleju do zarumienienia z każdej strony.
Omlet przekładamy na talerz, na jego połowę wykładamy farsz z rukolą, omleta składamy w pół. Podajemy ozdobiony listkiem bazylii.
Źródło: doradcasmaku.pl