‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku express, odc. 9: quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Quiche to rodzaj aromatycznej, najczęściej wytrawnej tarty, która pochodzi z Francji. W oryginalnej wersji bazuje na słonym kruchym cieście, ale Robert Sowa postanowił zmienić tradycyjną recepturę i przygotował quiche z delikatnego ciasta filo.

Szpinak, ser feta, suszone pomidory, oliwki i kapary to najlepsze śródziemnomorskie smaki, z których wybitny szef kuchni stworzył farsz do klasycznego, francuskiego dania.
Roberta Sowa radzi też, aby przed włożeniem quiche do piekarnika pokruszyć ser feta, dzięki temu lepiej rozpuści się w trakcie pieczenia. Smacznego!

Quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:
1 opakowanie młodego szpinaku (400 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
8 suszonych pomidorów Smak
Ok. 15 zielonych oliwek Smak
Ok. 15 czarnych oliwek Smak
1 łyżka Kaparów Smak
200 g sera feta
6 jajek
½ szklanki śmietany 36%
6 rozmrożonych płatów ciasta filo
130 g masła
Oliwa z oliwek
2 garści rukoli
Do smaku: Sól morska, Pieprz ziołowy Prymat, Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na oliwie rozgrzanej z 1 łyżką masła. Dodajemy szpinak mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do pieczenia smarujemy 1 łyżką masła. Pozostałe masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na formę kładziemy płat ciasta filo tak, aby wystawał poza nią i smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami ciasta.
Farsz z patelni układamy na cieście, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, oliwki, kapary i posypujemy pokruszonym serem feta. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wystające za rant formy ciasto zawijamy do środka i smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Rukolę skrapiamy oliwą, mieszamy i wykładamy na upieczony i wystudzony quiche.

Źródło: doradcasmaku.pl