Poniedziałek, 24 września - zaczynamy trzeci tydzień z kuchnią Roberta Sowy w programie "Doradca Smaku TVN". Tym razem mistrz zaproponował idealną jesienną przekąskę z sezonowymi owocami i nutką orientalnych przypraw. Gorący ser camembert z gruszkami karmelizowanymi z dodatkiem suszonych owoców. Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje :)
Ser camembert z gruszką i żurawiną
Składniki na 2 porcje:
2 krążki sera camembert
2 gruszki
2 łyżki masła klarowanego
sok z jednej cytryny
2-3 łyżki miodu wielokwiatowego
½ szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki suszonej żurawiny
8 suszonych moreli
1 pęczek rukoli
1 łyżka kaparów całych Smak
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
8 suszonych pomidorów z ziołami Smak
Do smaku: kardamon mielony, imbir mielony, sól morska młynek, pieprz czarny mielony Prymat
Do dekoracji: świeże listki ziół
Sposób przygotowania:
Obrane i pokrojone wzdłuż gruszki skrapiamy połową soku z cytryny, a następnie smażymy na maśle, dodajemy imbir, żurawinę, morele, miód, wino, pozostały sok z cytryny, kardamon.
Ser smażymy na patelni ryflowanej lub na grillu.
Sałatę rukolę mieszamy z suszonymi pomidorami, orzeszkami pinii, olejem z ziołami z suszonych pomidorów i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na koniec dodajemy kapary.
Na sałatce układamy grillowany ser, aromatyczne owoce i polewamy powstałym sosem. Dekorujemy listkami świeżych ziół.