Kalafior - znany i lubiany... Najczęściej podajemy go z masłem i bułką tartą. A co powiecie na stek z kalafiora z potrawką z pomidorów, który Robert Sowa zaproponował 27 września w programie "Doradca Smaku"? Spróbujcie, naprawdę warto!
Stek z kalafiora z potrawką z pomidorów
Składniki na 1-2 porcje:
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
2 plastry kiełbasy żywieckiej podsuszanej
50 ml oleju rzepakowego
1 parówka
500 g pomidorów pelati
20 g kaparów całych Smak
150 g klarowanego masła
1 kalafior
3 pomidorki koktajlowe
1 pęczek bazylii
80 g orzechów włoskich
Do smaku: tymianek, liść laurowy, sól morska młynek, pieprz kolorowy młynek Prymat
Sposób przygotowania:
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Plastry kiełbasy żywieckiej kroimy na paseczki, parówkę w plastry.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i kiełbasę żywiecką, mieszamy. Dodajemy 4-5 liści laurowych, parówkę i smażymy razem, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory pelati, doprawiamy do smaku tymiankiem, solą morską i pieprzem kolorowym, mieszamy. Pod koniec dodajemy kapary.
Na drugiej patelni roztapiamy masło klarowane. Ugotowany kalafior kroimy na pół i smażymy z obu stron. W trakcie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym. Pomidorki koktajlowe kroimy na 4 części. Bazylię siekamy, orzechy włoskie rozdrabniamy za pomocą noża.
Na talerz wykładamy potrawkę z pomidorów, na potrawkę układamy stek z kalafiora. Na patelnię, po smażeniu kalafiora wsypujemy orzechy włoskie, pomidory koktajlowe i bazylię, podsmażamy. Po chwili, nakładamy na kalafior.