We wtorek, 2 października, w 18. odcinku "Doradcy Smaku" prowadzący Robert Sowa zaproponował przyrządzenie burgera z mięsa indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów. Dobry pomysł?
Burger z indyka i cieciorki
Składniki na 1-2 porcje:
200 g mięsa mielonego z udźca indyka
2,5 łyżeczki musztardy Sarepskiej Prymat
4 łyżki ciecierzycy
3 łyżki śmietany 18%
4-5 pomidorów suszonych Smak
2 ciabatty
1 op. Serka śmietankowego meksykańskiego
200 g świeżego szpinaku
1 czerwona cebula
1 pomidor malinowy
3-4 ogórki konserwowe
2 plastry sera gouda
olej rzepakowy do smażenia
Do smaku: przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat, sól morska - MŁYNEK Prymat
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy miskę z zimną wodą. Do drugiej miski przekładamy mięso mielone z indyka, dodajemy musztardę sarepską, rozgniecioną cieciorkę, śmietanę, pokrojone suszone pomidory, 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku przyprawą do indyka. Zanurzamy ręce w wodzie i wyrabiamy masę. Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety.
Ciabatty kroimy na pół, podpiekamy na suchej patelni i zdejmujemy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z dwóch stron burgery z mięsa i cieciorki. Przekładamy na ręcznik papierowy. Na oleju po burgerach podsmażamy szpinak, doprawiając solą.
Ciabatty smarujemy serkiem meksykańskim. Cebulę, pomidora i ogórki kroimy w plastry. Na dolne części ciabatty nakładamy szpinak, następnie burgera, po 2 plastry pomidora, po plastrze cebuli i po kilka plastrów ogórka. Całość przykrywamy plastrem sera gouda i drugą połówką ciabatty.