Poniedziałek, 8 października - kolejny 21 już odcinek programu "Doradca Smaku" prowadzony przez Roberta Sowę. Tym razem mistrz zaproponował jajka zapiekane w awokado - to pomysł na pyszne sycące śniadanie. Co Wy na to?
Awokado zapiekane z jajkiem
Składniki na 1-2 porcje:
1 awokado
sok z ½ cytryny
50 g sera pleśniowego
Kilka listków bazylii
2 jajka
200 g szpinaku
2 pomidory
2 ząbki czosnku
1 cebula
20 g prażonych orzeszków piniowych
2 kromki chleba wieloziarnistego
50 ml oleju
Do smaku: tymianek, gałka muszkatołowa cała, pieprz biały mielony, sól morska młynek Prymat
Sposób przygotowania:
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżką. Skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado i ser pleśniowy kroimy w kostkę. Siekamy bazylię, dodajemy do awokado i sera, doprawiamy białym pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do dwóch łupin po awokado, tak, aby w środku zostawić trochę wolnego miejsca.
Do dwóch osobnych misek wbijamy jajka i wlewamy do łupin. Awokado z jajkami wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ z pomidorów kroimy w kostkę.
Patelnię rozgrzewamy, opiekamy na niej z dwóch stron kromki chleba.
Rozgrzewamy kolejną patelnię, wlewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę, doprawiamy tymiankiem. Dodajemy pomidor oraz liście szpinaku, doprawiamy solą morską. Następnie dodajemy orzeszki pinii i doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową.
Awokado z jajkami wyciągamy z piekarnika. Na grzanki wykładamy szpinak z pomidorami. Danie dekorujemy szczypiorkiem.