We wtorkowy wieczór, 9 października, Robert zaproponował widzom programu "Doradca Smaku" boczniaki z grillowanym serem halloumi podane z aromatyczną ziołową sałatką z szynką i oliwkami. To danie, które można przyrządzić na lunch lub kolację. Jest smaczne i kolorowe!
Sałatka z boczniaków z serem halloumi
Składniki na 1-2 porcje:
2 serki halloumi
150 g szynki
1 ząbek czosnku
6 boczniaków
200 g wędzonego boczku
1 op. mixu sałat
30 g bakalii
50 g kaparów całych Smak
30 g zielonych oliwek Smak
30 g czarnych oliwek Smak
Kilka suszonych pomidorów Smak
2 łyżeczki konfitury figowej
150 ml oleju
100 ml oliwy
50 ml wody
2 łyżki musztardy francuskiej Prymat
Do smaku: oregano suszone, sól morska młynek, pieprz cytrynowy, pieprz kolorowy młynek Prymat
Sposób przygotowania:
Czosnek kroimy w plastry, szynkę kroimy w grube plastry, następnie w cienkie paski.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 50 ml oleju. Dodajemy czosnek i szynkę, podsmażamy.
Boczniaki doprawiamy pieprzem cytrynowym. Na oddzielną patelnię wlewamy 100 ml oleju i smażymy boczniaki (około 5 minut z dwóch stron). Boczniaki przekładamy do patelni z czosnkiem i szynką.
Boczek kroimy w 4 plastry, odcinamy skórę i górną chrząstkę. Na patelni po boczniakach smażymy boczek z dwóch stron.
Do miski wlewamy oliwę, wodę, dodajemy musztardę i kapary. Doprawiamy do smaku oregano, solą morską, kolorowym pieprzem, mieszamy.
Na patelni po boczniakach smażymy serki halloumi, doprawiamy w trakcie kolorowym pieprzem. Do miski przekładamy mix sałat, dodajemy mieszankę bakalii, zielone i czarne oliwki, pokrojone suszone pomidory i wlewamy przygotowany wcześniej sos . Następnie do sałatki dodajemy podsmażoną szynkę i mieszamy.
Na talerz wykładamy boczek, na boczek boczniaki, a na wierzch kładziemy serek halloumi i po jednej łyżeczce konfitury z figi. Obok wykładamy sałatkę.