Polędwica wołowa - szlachetne i pyszne mięso, które najczęściej podawane jest z sosem bearneńskim lub pieprzowym. Robert uznał jednak, że czasami warto przełamać klasykę i w kolejnym odcinku Doradcy Smaku połączył polędwicę z musem z suszonych pomidorów.
Co Wy na to?
Polędwica wołowa z musem z suszonych pomidorów
Składniki na 3-4 porcje:
700 g polędwicy wołowej
1 łyżka musztardy rosyjskiej Prymat
1 łyżka cukru trzcinowego
50 g pomidorów suszonych Smak
8 ząbków czosnku w oleju z ziołami Smak
15 g kaparów całych Smak
40 g orzeszków piniowych
1 bagietka
100 ml oliwy
1 łyżka chrzanu jabłkowego Smak
Przyprawy Prymat do smaku: oregano suszone, tymianek, pieprz kolorowy ziarnisty, czosnek suszony, chili z solą morską
Do dekoracji: świeże listki bazylii, jabłuszka kaparowe Smak
Sposób przygotowania:
Do moździerza przesypujemy cukier, po 2 łyżeczki tymianku suszonego, czosnku suszonego i ziaren pieprzu kolorowego. Dodajemy do smaku sól morską z chili i całość dokładnie rozcieramy.
Polędwicę smarujemy dokładnie z każdej strony musztardą rosyjską. Starte przyprawy wysypujemy na deskę. Polędwicę obtaczamy w przyprawach. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Polędwicę obsmażamy z każdej strony.
Polędwicę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Do miski przekładamy suszone pomidory, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, marynowany czosnek, 2 łyżki oleju z marynowanego czosnku, orzeszki pinii, kapary. Doprawiamy do smaku oregano suszonym i solą morską z chili. Całość blendujemy.
Bagietkę kroimy na kromki i nakładamy na nie mus z suszonych pomidorów.
Polędwicę wyciągamy z piekarnika, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut, następnie kroimy na grube plastry i przekładamy na ręcznik papierowy.
Na talerzu układamy grzanki z musem z pomidorów suszonych, dekorujemy świeżymi listkami bazylii oraz jabłuszkami kaparowymi. Obok układamy plastry mięsa wraz z łyżką chrzanu jabłkowego. Całość możemy oprószyć solą z chili.