Kasza jaglana, którą zazwyczaj jadamy na słodko z owocami i bakaliami, świetnie smakuje również w wersji wytrawnej. Dowodem jest danie, które Robert Sowa przygotował w środę, 17 października, w 27 odcinku programu Doradca Smaku, który możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10 w TVN. Co powiecie na kaszę jaglaną z kurkami, szynką, porem i groszkiem? Spróbujcie koniecznie, naprawdę warto!
Kasza jaglana z kurkami i żółtym serem
Składniki na 1-2 porcje:
100 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 70 g surowej)
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 por
3-4 suszone pomidory z czosnkiem
50 g wędzonej szynki
1 parówka
200 g świeżych kurek
4 łyżki zielonego groszku
150 g żółtego sera
50 ml oleju rzepakowego
1 papryczka chili
50 g kiełków
Kilka chipsów z tortilli
Do smaku:
pieprz ziołowy Prymat
papryka mielona wędzona Prymat
Sposób przygotowania:
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Białą część pora kroimy wzdłuż i kroimy w pióra. Szynkę kroimy w kostkę, parówkę na plasterki, a suszone pomidory w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, pora, szynkę, parówkę. Składniki przesuwamy i obok kładziemy kurki oraz suszone pomidory. Smażymy dalej razem, delikatnie mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, ponownie mieszamy.
Do miski przesypujemy kaszę jaglaną i zielony groszek. Dodajemy podsmażone składniki z patelni, doprawiamy do smaku papryką wędzoną, mieszamy. Następnie dodajemy 100 g startego żółtego sera i mieszamy.
Na talerz wykładamy kaszę jaglaną z dodatkami. Papryczkę chili kroimy w cienkie paski. Układamy na daniu. Następnie kładziemy pozostały ser i kiełki. Podajemy z chipsami z tortilli.