Robert Sowa wie, co dobre! W środowy wieczór, 5 września, w trzecim odcinku IX sezonu "Doradcy Smaku" przygotował lekkie danie, w którym aromatyczny łosoś doskonale współgra z sałatką z melona, ogórka i papryki.
Łosoś marynowany w sosie sojowym i rybnym oraz w miodzie i oleju sezamowym to musi smakować! Poznajcie prosty przepis na orientalną marynatę, który bez problemu powtórzycie w domu.
Łosoś marynowany z sałatką z melona, ogórka i papryki
Składniki:
400 g filetu z łososia
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju sezamowego
2-3 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki musztardy francuskiej Prymat
2 łyżki sezamu
½ melona
¼ papryki marynowanej
20 g natki kolendry
15 g marynowanego imbiru
5 g kaparów
40 g kiełków
1 zielony ogórek
½ cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
Po kilka szczypt: soli morskiej w młynku, pieprzu ognistego mielonego Prymat
Sposób przygotowania:
Sos sojowy, miód, olej sezamowy, sos rybny wlewamy do miski, całość mieszamy, a następnie dodajemy musztardę francuską.
Łososia kroimy wzdłuż, odkrawamy końcówki, ścinamy ciemne elementy z boku. Łososia wkładamy do marynaty, odstawiamy na 15 minut.
Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy sezam. Z połowy melona wydrążamy pestki, następnie wydrążamy kulki i przekładamy je do miski. Marynowaną paprykę przekrawamy w paski i dodajemy do miski. Kolendrę, imbir, kapary siekamy i dodajemy do miski. Dodajemy kiełki soi i słonecznika. Ogórek obieramy ze skóry, obieraczką skrobiemy do momentu pojawienia się pestek, wstążki z ogórka wkładamy do miski. Doprawiamy solą, dodajemy sok z cytryny i pieprz ognisty, mieszamy. Dodajemy oliwę, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy łososia z dwóch stron, łososia glazurujemy marynatą (około 3 łyżkami).
Sałatkę przekładamy do miski, na wierzch układamy kilka kulek melona i ogórek. Łososia wykładamy, kroimy w paski, odcinamy ogon. Trzy kawałki łososia wykładamy na talerz, obok nakładamy sałatkę. Łososia posypujemy prażonym sezamem.