23 października, 30 odcinek Doradcy Smaku TVN, a w nim... prawdziwa uczta dla mięsożerców. Karcczek wieprzowy, popularne i często używane w polskiej kuchni mięso, ale w nieco innej, autorskiej odsłonie Roberta Sowy. Życzymy smacznego :)
Karczek wieprzowy z sałatką z natki pietruszki
Składniki:
3 ząbki czosnku
1 cebula
4 łyżki musztardy czeskiej Prymat
150 ml oleju
50 ml miodu gryczanego
2 kg karkówki wieprzowej
100 g wędzonego boczku
2 pęczki natki pietruszki
200 g ogóreczków konserwowych z chili Smak
50 g kaparów całych Smak
12 pomidorków koktajlowych
60 ml oliwy
sok z 1 cytryny
12 kromek chleba pełnoziarnistego
chrzan tarty Smak
30 g cebulki smażonej Prymat
Do smaku:
przyprawa do mięs Prymat
czarnuszka Prymat
sól morska - MŁYNEK Prymat
Pieprz kolorowy – MŁYNEK Prymat
Sposób przygotowania:
Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w kawałki. Do miski przekładamy musztardę czeską, olej, miód gryczany. Doprawiamy przyprawą do mięs, mieszamy. Następnie dodajemy czosnek i cebulę. Karczek wieprzowy dokładnie nacieramy marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i oblewamy marynatą. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 2,5-3 godziny.
Boczek wędzony kroimy w cienkie plastry. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na górnym poziomie piekarnika (razem z karkówką) przez 20 minut.
Natkę pietruszki i kapary siekamy, ogóreczki konserwowe kroimy na mniejsze kawałki, pomidory na pół. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Następnie wlewamy oliwę, doprawiamy solą morską, pieprzem kolorowym i czarnuszką, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy.
Karczek wieprzowy wyciągamy z piekarnika, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Grzanki smarujemy chrzanem tartym, na nie nakładamy po plastrze karczku wieprzowego. Następnie kładziemy sałatkę z pietruszki z pomidorami. Na wierzchu każdej porcji układamy plaster boczku. Danie posypujemy cebulką smażoną.