Lubicie smalec? A co powiecie na wegetariański smalec z suszonymi śliwkami i morelami, czyli propozycję Roberta z kolejnego odcinka programu Doradca Smaku? To roślinna wersja tradycyjnej, polskiej przekąski. Pamiętajcie - warto próbować nowych smaków!
Wegetariański smalec z suszonymi śliwkami i morelami
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
30 g suszonych moreli
30 g suszonych śliwek
80 ml oliwy
30 g sezamu
30 g ziaren słonecznika
30 g pestek dyni
20 g siemienia lnianego
40 g ugotowanej ciecierzycy
100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki jabłek prażonych Smak
Kilka kromek chleba wieloziarnistego
2 ogórki konserwowe Smak
15 g cebulki prażonej Prymat
Do dekoracji: szczypiorek
Do smaku:
lubczyk suszony Prymat
papryka wędzona Prymat
sól morska - MŁYNEK Prymat
pieprz czarny - MŁYNEK Prymat
Sposób przygotowania:
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Suszone morele, śliwki i suszone pomidor kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oliwy z oliwek, podsmażamy czosnek i cebulę, mieszając. Dodajemy suszone morele, śliwki oraz pomidory. Doprawiamy solą morską, czarnym pieprzem i lubczykiem. Po chwili dodajemy prażone jabłko i mieszamy.
Na drugiej patelni prażymy sezam, pestki dyni, słonecznika i siemię lniane. Ciecierzycę wsypujemy do naczynia, dodajemy 30 ml oliwy, wlewamy bulion warzywny, całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Masę z ciecierzycy przekładamy do miski, dodajemy podsmażone składniki z patelni, 3/4 prażonych pestek dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem czarnym i wędzoną papryką, dokładnie mieszamy.
Kromki chleba kroimy na pół, nakładamy smalec wegetariański, posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika, dyni, sezamem i siemieniem lnianym. Ogórki kroimy w plastry. Na wierzch każdej kromki kładziemy po dwa plastry ogórka. Danie posypujemy cebulką smażoną i posiekanym szczypiorkiem.