Białą kiełbasę w żurku lub pieczoną z pieczarkami i cebulką znamy wszyscy. A czy zachęci Was jej połączenie z gruszkami i morelami? Spróbujcie dania zaproponowanego przez Roberta w poniedziałek 29 października w programie "Doradca Smaku". Życzymy smacznego!
Biała kiełbasa z morelami i gruszkami
Składniki an 2 porcje:
1 cebula
1 gruszka
Sok z cytryny
2 grube plastry kiełbasy żywieckiej
50 ml oleju rzepakowego
50 ml miodu wielokwiatowego
40 g rodzynek
6 suszonych moreli
2 surowe białe kiełbasy
1 litr rosołu z kury
4 grzanki z pieczywa wieloziarnistego
2 gałązki natki pietruszki
2 łyżeczki Chrzanu z żurawiną Smak
Do smaku: Rozmaryn suszony, Imbir mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka, gruszkę obieramy i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z ½ cytryny. Plastry kiełbasy żywieckiej kroimy w paski.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, kiełbasę żywiecką, gruszkę i smażymy. Doprawiamy rozmarynem, dodajemy miód, rodzynki, morele, sok z ½ cytryny, doprawiamy imbirem, mieszamy.
Do garnka wlewamy rosół z kury, wkładamy kiełbasę i parzymy przez 15-20 minut.
Na rozgrzaną patelnię grillową wkładamy białe kiełbasy i smażymy z dwóch stron.
Na talerzach układamy po 2 grzanki z pieczywa wieloziarnistego, na nie wykładamy podsmażone składniki z patelni. Białe kiełbasy kroimy na cztery części i kładziemy na grzankach. Podajemy z chrzanem żurawinowym. Dekorujemy listkami natki pietruszki.