We wtorkowym "Doradcy Smaku", 30 października, Robert zaproponował widzom TVN makaron z indykiem w sosie śmietanowym. Wygląda apetycznie, a jak smakuje? Przekonajcie się sami przygotowując to danie na podstawie przepisu mistrza. Smacznego!
Makaron z indykiem w sosie śmietanowym
Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu tagliatelle
300 g mielonego udźca indyka
2 ząbki czosnku
1 cebula
300 g pomidorów pelati
1 łyżeczka miodu lipowego
100 g świeżego szpinaku
1 łyżka kremowego serka śmietankowego
4 łyżki śmietany 18%
30 g parmezanu
20 g prażonych orzeszków pinii
2 gałązki świeżej bazylii
100 ml oleju rzepakowego
Do smaku: Przyprawa do mięsa mielonego, Sól ziołowa, Gałka muszkatołowa mielona, Pieprz czarny, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania
Czosnek rozgniatamy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy olej rzepakowy, dodajemy czosnek i cebulę, podgrzewamy aż się delikatnie zeszklą. Dodajemy mięso, doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, mieszamy. Jak mięso będzie delikatnie podsmażone dodajemy pomidory pelati, dokładnie mieszamy i smażymy razem. Następnie dodajemy miód, mieszamy. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą ziołową, znów mieszamy. Dodajemy serek śmietankowy kremowy, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.
Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy 2 łyżki sosu i łączymy, by zahartować. Dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy całość. Danie doprawiamy gałką muszkatołową. Makaron tagliatelle gotujemy al dente z dodatkiem soli (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy.
Danie wykładamy na talerz. Parmezan kroimy w cienkie płaty i układamy na górze. Posypujemy orzechami pinii i listkami świeżej bazylii.