Czwartek, 6 września - kolejny odcinek programu "Doradca Smaku", a w nim smaczna, zdrowa i pożywna zupa krem ze szpinaku i jarmużu. Oto ona! A dla chętnych lista zakupów i sposób przygotowania :)
Krem ze szpinaku i jarmużu
Składniki:
3 ząbki czosnku
2 cebule
200 g jarmużu
100 ml oleju
2 ziemniaki
200 g szpinaku
700 ml rosołu z kury
150 g serka śmietankowego
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki twarogu
1 pęczek szczypiorku
Kilka listków świeżej bazylii
Do smaku: kmin rzymski, czarnuszka, sól morska w młynku, pieprz biały mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Jarmuż obieramy (liście zostawiamy, łodygi usuwamy). Liście jarmużu kroimy na małe kawałki.
Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, jarmuż, następnie całość mieszamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników, dodajemy szpinak, dusimy, wlewamy rosół z kury. Dodajemy serek śmietankowy, zmniejszamy gaz i blendujemy na krem.
Kwaśną śmietanę przelewamy do miski, dodajemy chochlę zupy, by zahartować kwaśną śmietanę, mieszamy w misce. Całość dodajemy do zupy, mieszamy. Doprawiamy solą morską i białym pieprzem, mieszamy.
Do głębokiego talerza wlewamy zupę, dodajemy twaróg, doprawiamy czarnuszką. Siekamy szczypiorek. Danie dekorujemy listkiem bazylii i szczypiorkiem.