8 listopada, w 40 odcinku dziewiątego sezonu programu "Doradca Smaku" Robert przygotował danie inspirowane kuchnią włoską - makaron penne z brokułami, serem gorgonzola i boczkiem. Pyszne i proste! Gorąco polecamy!
Penne z brokułami w sosie serowym
Składniki na 1-2 porcje:
300 g makaronu penne
2 ząbki czosnku
1 cebula
½ papryczki chili
6 suszonych pomidorów z ziołami Smak
250 g brokułów
200 ml białego wytrawnego wina
100 g wędzonego boczku
20 g zielonych oliwek Smak
150 g sera gorgonzola
100 ml oliwy
Kilka świeżych listków bazylii
Do smaku:
gałka muszkatołowa mielona Prymat
pieprz biały mielony Prymat
pieprz kolorowy - MŁYNEK Prymat
sól morska - MŁYNEK Prymat
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili i suszone pomidory kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek, papryczkę chili, suszone pomidory. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.
Brokuł dzielimy na różyczki i parzymy w osolonej wodzie. Dodajemy do garnka. Wlewamy białe wino, doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy. Zielone oliwki siekamy, dodajemy do sosu. Możemy doprawić do smaku solą morską. Dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.
Boczek kroimy na cienkie plastry i smażymy z dwóch stron na patelni. Doprawiamy czarnym pieprzem.
Danie podajemy w głębokich talerzach. Na każdej porcji kładziemy po 3 plastry sera gorgonzola, a na nich podsmażone plastry boczku. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii.