‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku TVN, odc. 8 – orzechowe crumble z truskawkami

W czwartek, 13 września, Robert ponownie zagościł na antenie TVN w programie "Doradca Smaku". Propozycją dnia było tym razem coś na słodko - orzechowe crumble z truskawkami.

Orzechowe crumble z truskawkami

Składniki:
300 g truskawek
40 g orzechów brazylijskich
50 ml miodu lipowego
20 g rodzynek
300 ml białego wina
200 g mąki migdałowej
100 g cukru trzcinowego
20 g orzechów włoskich
40 g orzechów pistacjowych
200 g masła
20 g cukru pudru
Do dekoracji: liście mięty
Do smaku: tymianek, cukier z prawdziwą wanilią, chili pieprz cayenne, sól morska w młynku Prymat

Sposób przygotowania:
Usuwamy szypułki truskawek, owoce kroimy w kawałki. 20 g orzechów brazylijskich siekamy.
Rozgrzewamy patelnię i prażymy orzechy, dodajemy miód, doprawiamy chili pieprzem cayenne, solą morską, dodajemy truskawki, rodzynki, mieszamy. Wlewamy białe wytrawne wino, doprawiamy tymiankiem i całość mieszamy.
W misce umieszczamy mączkę migdałową, cukier trzcinowy, orzechy włoskie i pistacjowe. 20 g orzechów brazylijskich siekamy i dodajemy do miski. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kawałki, dodajemy do miski, składniki zagniatamy na ciasto. Dodajemy cukier z prawdziwą wanilią. Ciasto wyrabiamy.
Prostokątną formę do tarty wypełniamy karmelizowanymi truskawkami, nakładamy kruszonkę, rozprowadzając równomiernie na truskawki. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10–15 minut (tryb grzanie góra–dół).
Po upływie tego czasu wyciągamy blaszkę. Wykładamy crumble na talerz. Dekorujemy cukrem pudrem, świeżymi listkami mięty i truskawką.

Źródło: doradcasmaku.pl