W poniedziałek, 3 września 2018, rozpoczął się nie tylko kolejny rok szkolny... To również początek nowej odsłony programu "Doradca Smaku" w TVN, w którym dotychczasowego prowadzącego - Michela Moran zastąpił Robert Sowa :)
Zgodnie z formułą programu, Robert będzie prezentował w nim swoje ulubione dania. Mamy nadzieję, że Wam również zasmakują :)
A oto przepis na danie przygotowane w 1 odcinku IX sezonu programu - naleśniki z serem pleśniowym, szpinakiem i boczkiem. Smacznego!
Składniki:
2 jajka
1,5 szklanki mleka 3,2%
3 łyżki mąki
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 pomidor
2 kabanosy
200 ml oleju rzepakowego
1 garść świeżego szpinaku
1/2 op. wędzonego boczku
100 g sera pleśniowego
150 ml jogurtu naturalnego
20 g kaparów całych Smak
1 pęczek kolendry
1 papryczka chilli
Do smaku: po 1-2 szczypty soli ziołowej, pieprzu kolorowego w młynku, soli morskiej w młynku, pieprzu ognistego mielonego
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę oraz sól. Następnie miksujemy, by uzyskać ciasto naleśnikowe.
Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w piórka. Z pomidora wykrawamy środek i kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 100 ml oleju, dodajemy cebulę, czosnek, kabanosy i mieszamy. Dodajemy świeży szpinak, pomidory, doprawiamy solą morską i pieprzem ognistym, całość mieszamy.
Z ½ boczku skroić 6 plastrów, z każdego plastra odkroić chrząstki, resztę zachowujemy do dania. Patelnię rozgrzewamy i smażymy zachowane plastry boczku, a następnie wykładamy je na talerz. Na patelni po boczku wlewamy 50 ml oleju, rozgrzewamy i wlewamy 1 chochlę ciasta naleśnikowego, podsmażamy z dwóch stron, po czym ściągamy pierwszego naleśnika.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego naleśnika. Do pozostałego w misce ciasta naleśnikowego dolewamy 50 ml oleju i mieszamy. Jedną chochlę ciasta naleśnikowego wylewamy na patelnię i smażymy z dwóch stron. Na usmażonego naleśnika nakładamy szpinak z pomidorami oraz plastry boczku. Ser pleśniowy kroimy na 6 plastrów i kładziemy na plastry boczku. Przykrywamy drugim naleśnikiem. Usmażone naleśniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy posiekane kapary i kolendrę – doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Papryczkę chili siekamy, ¾ papryczki dodajemy do jogurtu i mieszamy. Dip przekładamy do małej miski. Naleśniki wykładamy z pieca, kroimy na 4 części, a następnie przekładamy je na talerz. Obok nakładamy dip, naleśniki posypujemy kolendrą i ¼ skrojonej papryczki chili.