W poniedziałkowy wieczór, 1 kwietnia, Robert zaprezentował wiosnę na talerzu! Przepis na zieloną zupę krem ze szpinaku pochodzi z Włoch. Jednak chef Robert Sowa przełamał włoską tradycję i postanowił podać ją z polskim twarogiem. Jak oceniacie ten włosko-polski duet?
Zupa krem ze szpinaku
Składniki:
Na zupę:
3 ząbki czosnku
1 pokrojona w kostkę cebula czosnkowa
1 por (tylko biała część)
3 ugotowane ziemniaki
50 ml oliwy z oliwek
¼ kostki masła
500 g liści szpinaku
1 litr bulionu warzywnego
200 ml śmietany 18%
Na twaróg:
150 g półtłustego twarogu
5 pomidorków koktajlowych
Garść listków świeżej bazylii
40 g orzechów włoskich
40 ml oliwy z oliwek
Do smaku:
musztarda miodowa Prymat
suszone pomidory z czosnkiem Smak
sól morska Prymat
Pieprz kolorowy młynek Prymat
gałka muszkatołowa cała
Sposób przygotowania:
Bulion warzywny:
1 l bulionu warzywnego: włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego (całość gotujemy przez około 1 godzinę).
Zupa:
Czosnek rozgniatamy i siekamy, cebulę kroimy dowolnie, por siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę. Nagrzewamy garnek i wlewamy oliwę, dodajemy masło, czosnek, cebulę, por i ziemniaki, doprawiamy suszonymi pomidorami i dodajemy liście szpinaku, mieszamy. Dodajemy 1 czubatą łyżeczkę musztardy miodowej. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy bulion warzywny i śmietankę 18%. Zupę doprawiamy gałką muszkatołową, ścierając ją nad garnkiem. Zupę blendujemy na jednolity krem. Do głębokiego talerza nalewamy zupę, na środek nakładamy 4 łyżki sera twarogowego. Dekorujemy liskiem świeżej bazylii.
Twaróg:
Do miski wkładamy twaróg półtłusty, pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do twarogu. Bazylię i orzechy włoskie (mogą być uprażone), siekamy i dodajemy do twarogu. Dolewamy oliwę, doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy.