‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 21 – ukraiński banosz z bryndzą

8 kwietnia, kolejny odcinek programu Doradca Smaku. Tym razem Robert zaproponował widzom TVN danie rodem z Ukrainy - banosz.

Banosz dawniej przygotowywany był z okazji różnych mniejszych i większych świąt. Dzisiaj jest tak popularny, że na Ukrainie je się go przez cały rok, na lunch lub obiad.

Ukraiński banosz z bryndzą

Składniki:
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 pieczarki
100 g wędzonego boczku
500 ml mleka
500 ml śmietany 36%
200 g kaszy kukurydzianej
1 pęczek pietruszki
100 g bryndzy

Przyprawy Prymat do smaku:
papryka wędzona słodka mielona
tymianek suszony
pieprz biały mielony
Sól morska jodowana drobnoziarnista

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ząbek czosnku kroimy w plastry, cebulę siekamy, pieczarki kroimy na ćwiartki, boczek kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka z powłoką nieprzywierającą wkładamy: boczek i podsmażamy, dodajemy czosnek, cebulę. Doprawiamy papryką wędzoną, dodajemy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem, mieszamy. Wlewamy mleko, śmietanę 36% i mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i solą morską, mieszamy. Stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy do zgęstnienia, gdy mamałyga będzie odchodziła od garnka tzn. że jest gotowe. Siekamy pietruszkę. Bryndzę kroimy na 6 kawałków. Na talerz nakładamy banosz, na daniu układamy 4 plastry bryndzy, dekorujemy natką pietruszki.

Uwaga! Podczas dodawania kaszy należy cały czas mieszać. Spowoduje to, że sos powoli zgęstnieje, ale nie porobią się kluseczki.

Źródło: doradcasmaku.pl