‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 26 – brownie z białą czekoladą i twarogiem

16 kwietnia, w 26 odcinku programu Doradca Smaku TVN, było słodko... Prowadzący Robert Sowa zaprosił widzów na brownie w dość niecodziennym wydaniu. Zamiast ciemnej czekolady dodał białą, a do tego polski akcent - twaróg. Z połączenia składników kuchni polskiej i amerykańskiej powstało przepyszne ciasto. Zróbcie je jak najszybciej, podajcie z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Brownie z białą czekoladą i twarogiem

Składniki:
Ciasto:
2 tabliczki białej czekolady
½ kostki masła
4 jajka
50 g cukru trzcinowego
2 łyżki cukru pudru
150 g mąki gryczanej
1 łyżka serka kremowego
100 g twarogu tłustego
300 ml śmietanki 36%
50 g cukru pudru
10 malin
2 truskawki
Przyprawy Prymat do smaku: kardamon mielony, cukier ze skórką cytryny, chili pieprz cayenne
Do dekoracji: listki mięty

Sposób przygotowania:
Czekoladę łamiemy na kostki i wkładamy do miski, dodajemy masło. Zagotowujemy wodę, miskę ustawiamy na garnku – rozpuszczamy składniki w misce, doprawiamy kardamonem i mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy, cukier puder i cukier ze skórką cytryny. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę gryczaną, kremowy serek i tłusty twaróg. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na małych obrotach. Po zmiksowaniu dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę z masłem, całość ponownie miksujemy na małych obrotach.

Keksówkę o wymiarach 18x9,5cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy całą zawartość ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.

Do miski wlewamy zimną śmietankę 36%, dodajemy chili pieprz cayenne, dodajemy cukier puder i całość ubijamy za pomocą miksera na małych obrotach, do momentu aż śmietana będzie sztywna. Ciasto wyciągamy z piekarnika, wykładamy z keksówki. Ciasto kroimy na trójkątne kawałki.

Na talerz wykładamy bitą śmietanę i kładziemy 2 kawałki brownie i dekorujemy malinami. Truskawki kroimy na plastry i nakładamy na talerz. Dekorujemy listkiem świeżej mięty. Podana ilość owoców wystarczy na 1 porcję.

TIP: Aby śmietanka się dobrze ubiła trzeba ją mocno schłodzić w lodówce.

Źródło: doradcasmaku.pl