Oto przepis na pochodzącą z kuchni węgierskiej zupę rybną z papryką. Robert Sowa przygotował ją w środę, 17 kwietnia, w programie Doradca Smaku TVN. Ta gęsta zupa zawiera czosnek, paprykę, pomidory i kawałki filetu z karpia (lub sandacza). Możecie ją podać z pachnącymi i chrupiącymi grzankami. Smacznego!
Zupa rybna z papryką
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1 czerwona papryka
50 ml oleju rzepakowego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
500 ml passaty pomidorowej
2 łyżki masła
½ bagietki
1 filet z karpia lub sandacza
1 litr wywaru rybnego (szczegóły poniżej w przepisie)
Do smaku: pieprz cytrynowy, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, chili z solą morską, liofolizowana natka pietruszki Prymat
Sposób przygotowania:
Wywar (na 1 litr): 1 porcja karpia lub sandacza, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy przez około 2 godziny.
Zupa: czosnek kroimy w plastry, szalotkę i paprykę w kostkę. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i podsmażamy pokrojone warzywa, mieszając. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Dodajemy przecier pomidorowy, passatę pomidorową i mieszamy. Czysty wywar rybny wlewamy do garnka i mieszamy. Do miski wkładamy masło, rozdrabniamy je widelcem, doprawiamy suszonymi pomidorami i ucieramy za pomocą widelca.
Bagietkę kroimy na 4 kromki i smarujemy je masłem z suszonymi pomidorami. Kromki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut (do złocistego koloru). Po upływie tego czasu wyciągamy grzanki z piekarnika
Z filetu karpia odcinamy skórę. Kroimy wzdłuż, następnie w kostkę. Rybę dodajemy do gotującego się wywaru i mieszamy. Doprawiamy solą z chili i liofilizowaną pietruszką, gotujemy przez około 30–40 minut. Na talerz nalewamy zupę. Na bokach talerza układamy grzanki.
Ciekawostka: Krojąc rybę wzdłuż przecinamy ości, które mogły nie zostać do końca oczyszczone.