‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 28 – pilaw z kurczaka

W czwartek, 18 kwietnia, Robert zaprosił widzów programu "Doradca Smaku TVN" na pilaw z kurczaka - danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni tureckiej, które dzięki cynamonowi, kardamonowi i szafranowi ma wyraźne nuty korzenne. Pilaw będzie idealną propozycją na obiad lub kolację. Spróbujcie!


Pilaw z kurczaka

Sposób przygotowania:

2 łyżki jogurtu bałkańskiego
sok z ½ cytryny
5 udźców z kurczaka
50 ml oleju rzepakowego
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 czerwona papryka
300 ml wywaru drobiowego
150 g ryżu długoziarnistego
100 g orzechów nerkowca
50 g orzeszków piniowych
60 g płatków migdałów
30 g orzechów pistacjowych
1 pęczek natki pietruszki
4-5 łyżek oleju rzepakowego
Przyprawy Prymat do smaku: cynamon, sól morska młynek, kardamon mielony, szafran – nitki

Sposób przygotowania:
Na wywar: 300 ml wywaru drobiowego: 1 porcja kury,
włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela
angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli. Całość gotujemy przez około 2–3 godziny.
Ryż długoziarnisty, należy wypłukać i namoczyć.
Do miski dodajemy 50 ml oleju arachidowego, jogurt naturalny, sok z cytryny, doprawiamy cynamonem i solą morską. Udźce kurczaka dodajemy do marynaty, obtaczamy z każdej strony i zostawiamy do zamarynowania.
Do rozgrzanego garnka wlewamy olej arachidowy i masło.
Następnie smażymy kurczaka na złocisty kolor z dwóch stron. Do kurczaka
dodajemy pokrojony w plastry czosnek, cebulę i paprykę czerwoną pokrojone w
kostkę, mieszamy, podsmażając.
Danie doprawiamy kardamonem, dodajemy ryż i mieszamy. Podlewamy wywarem drobiowym i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, doprawiamy szafranem.
Na oddzielnej patelni prażymy orzechy nerkowca, pinii i migdały. Na talerzu układamy ryż i mięso, posypujemy 2 łyżkami uprażonych orzechów, posypujemy orzechami pistacjowymi. Pietruszkę siekamy, układamy w jednym miejscu na wierzchu dania.

Wskazówki:
*** Aby pestki podczas wyciskania cytryny nie wpadły do
marynaty, przelewaj sok przez palce – pestki zostaną na dłoni.
*** Łącząc olej z jogurtem należy bardzo intensywnie
wymieszać te składniki, w przeciwnym razie jogurt może się zważyć.

Źródło: doradcasmaku.pl