Kuchnia indyjska większości z nas kojarzy się z… curry. I słusznie. Oto przepis na krewetki z warzywami curry, który Robert Sowa zaprezentował w 32 odcinku „Doradcy Smaku TVN” w poniedziałkowy wieczór, 29 kwietnia. Smacznego!
Krewetki indyjskie z warzywami curry
Składniki:
Czosnek - 2 ząbki
Cebula - 1 sztuka
Cukinia - 1 sztuka
Papryka czerwona – ½ sztuki
Pomidor malinowy - 2 sztuki
Olej - 100 mililitrów
Masło - 1/3 kostki
wino białe - 300 mililitrów
śmietanka 36% - 300 mililitrów
krewetki duże - 25 sztuk
ryż - 100 gramów
kolendra - 1 pęczek
Do smaku:
przyprawa curry Prymat
pieprz ognisty mielony Prymat
sól morska młynek Prymat
Pieprz kolorowy młynek Prymat
Kardamon mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Czosnek kroimy w plastry, cebulę siekamy drobno. Cukinię (wraz ze skórką) kroimy w większe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę. Z obranych ze skóry pomidorów wycinamy miąższ i odkładamy; te części kroimy w kostkę.
Do rozgrzanego garnka wlewamy olej (50 ml), dodajemy czosnek, cebulę, cukinię, czerwoną paprykę i smażymy. Doprawiamy pieprzem ognistym, dodajemy masło, białe wino i mieszamy, dodajemy śmietankę i mieszamy, doprawiamy curry i mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej (50 ml), smażymy krewetki i doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Krewetki smażymy 1–2 minuty z każdej strony (aż nabiorą różowego koloru). Dodajemy krewetki do sosu i mieszamy.
Na patelni po krewetkach wkładamy ugotowany ryż i rozprowadzamy po całej powierzchni, doprawiamy kardamonem, dokładnie mieszamy.
Na koniec do sosu z krewetkami dodajemy pomidora i delikatnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz, obok kładziemy ugotowany ryż, posypujemy go liśćmi świeżej kolendry.
Wskazówka: Przed smażeniem krewetki oczyszczamy i wyciągamy jelita, by nie były gorzkie. Pomidory dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy, by się nie rozpadły.