Mamma mia! Ale pyszne! Marynowana górka cielęca podana z pikantnym sosem serowym z gorgonzoli i szpinaku. Jeśli lubicie takie danie, musicie koniecznie spróbować dania z 33. odcinka programu „Doradca Smaku”, które Robert Sowa zaprezentował widzom TVN 30 kwietnia. Smacznego!
Pieczona cielęcina w sosie gorgonzola
Składniki:
górka cielęca – 1 sztuka
Marynata do mięsa:
Oliwa - 50 mililitrów
ocet balsamiczny - 15 mililitrów
miód wielokwiatowy - 40 mililitrów
papryka słodka mielona Prymat - szczypta
tymianek Prymat - szczypta
musztarda sarepska Prymat - 2 łyżki
Sos gorgonzola:
Czosnek - 2 ząbki
Cebula - 1/2 sztuki
Pieczarki - 2 sztuki
pomidory suszone - 3-4 sztuki
masło - 1 łyżka
szpinak -250 gramów
wino białe - 250 mililitrów
śmietana 12% - 4 łyżki
serek kremowy - 2 łyżki
ser gorgonzola - 100 gramów
Do dekoracji:
świeże listki bazylii
Do smaku:
pieprz biały Prymat
Sposób przygotowania:
Mięso:
Do miski wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, miód wielokwiatowy, dodajemy czerwoną paprykę, tymianek i musztardę sarepską. Cielęcinę przekrawamy na pół i wkładamy do marynaty. Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso z dwóch stron przed około 2–3 minuty. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25–30 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy mięso z piekarnika i zostawiamy na 2–3 minuty, by odpoczęło.
Sos gorgonzola:
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę, pieczarki w kawałki, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski. Do garnka wkładamy masło i roztapiamy, mieszamy. Po kolei wkładamy składniki: czosnek, cebulę, pieczarki, podsmażamy mieszając. Dodajemy szpinak i mieszamy. Podlewamy białym winem, mieszamy. Dodajemy śmietanę, serek śmietankowy i suszone pomidory. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników, mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.
Na talerz nakładamy sos. Mięso przekrawamy i kładziemy na serowy sos. Dekorujemy gałązką świeżej bazylii.
Wskazówka:
Żeby mięso było bardziej wyraziste w smaku, przed upieczeniem warto obsmażyć je na patelni. Na patelnię do obsmażania mięsa nie musimy dodawać tłuszczu, ze względu na oliwę, którą mamy już w marynacie.