Zróbcie, pochodzącą z kuchni amerykańskiej, pyszną sałatkę Cobb. W sałatce znajdziecie soczysty filet z kurczaka, chrupiący boczek, ser pleśniowy, awokado, jajka, a to wszystko połączone pysznym sosem. To danie Robert Sowa zaproponował widzom TVN w środowy wieczór, 1 maja. Pożywna, treściwa, smaczna! Spróbujcie koniecznie.
Sałatka Cobb
Składniki:
olej rzepakowy - 50 mililitrów
sos sojowy - 30 mililitrów
miód - 30 mililitrów
piersi z kurczaka - 2 sztuki
boczek wędzony - 150 gramów
pomidory - 2 sztuki
awokado - 1 sztuka
sok z cytryny - z 1/2 owocu
jajka ugotowane na twardo - 2 sztuki
ser pleśniowy - 150 gramów
sałata rzymska - 10-15 liści
szczypiorek - 1 pęczek
Sos vinaigrette:
Oliwa - 50 mililitrów
ocet winny - 30 mililitrów
sos worcestershire - 50 mililitrów
musztarda miodowa Prymat – 2/3 łyżeczki
sok z cytryny - z 1/2 owocu
chili pieprz cayenne Prymat - szczypta
sól morska Prymat
czosnek - 1 ząbek
Do smaku:
papryka wędzona Prymat
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy olej, sos sojowy, miód, doprawiamy papryką wędzoną i mieszamy. Pierś kurczaka nacinamy w poprzek i marynujemy. Plastry boczku układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15–20 minut. Po upływie 20 minut boczek wykładamy.
Sos vinaigrette:
W słoiku umieszczamy oliwę, ocet winny, sos worcester, musztardę miodową, wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem chili cayenne, solą morską, siekamy ząbek czosnku i dodajemy do sosu. Zamykamy wieko słoika i dokładnie mieszamy.
Z pomidorów wycinamy miąższ i kroimy w ósemki. Awokado kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny i wydrążamy. Jajka i ser kroimy w kostkę. Kurczaka wyciągamy z marynaty i smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Sałatę rzymską układamy na talerzu (każdy listek osobno). Liście polewamy częścią sosu winegret.
Na sałatkę układamy ser pleśniowy, kolejno obok siebie: jajka, awokado, zostawiamy miejsce na kurczaka i kładziemy pomidory. Kurczaka wykładamy z patelni, kroimy w plastry i kładziemy na sałacie między pomidorami a awokado. Sałatkę skrapiamy sosem winegret. Na wierzch układamy boczek. Szczypiorek siekamy i posypujemy jajka oraz pomidory.
Porada:
Żeby pestki cytryny nie znalazły się w sosie, należy wyciskać sok przez palce – wówczas ewentualne pestki pozostaną na dłoni. Żeby awokado nie ściemniało, należy miąższ polać sokiem z cytryny.