‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 4 – pieczona pierś gęsi z suszonymi owocami

Czwartek, 7 marca godzina 20.10, TVN... Czyli kolejny, 4 w tym sezonie odcinek programu "Doradca Smaku". Robert Sowa postawił tym razem na danie kuchni staropolskiej - pieczoną pierś gęsi z suszonymi owocami. Mięso zostało zamarynowane w miodzie, musztardzie i nalewce z czarnego bzu. Do piersi z gęsi, Robert Sowa przygotował suszone śliwki, morele i żurawinę. W tym daniu ważne są przyprawy: zioła kuchni polskiej i owoc jałowca. Gęsinie towarzyszą pieczone i karmelizowane kawałki buraka. Pychotka!

Pieczona pierś gęsi z suszonymi owocami

Składniki:
Mięso/ marynata:
2 piersi z gęsi
50 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki musztardy delikatesowej Prymat
50 ml miodu wielokwiatowego
30 ml nalewki z czarnego bzu
5-7 suszonych moreli
5-7 suszonych śliwek
1 garść suszonej żurawiny
30 ml nalewki z pigwy
1/3 kostki masła

Sos:
50 ml miodu wielokwiatowego
20 ml nalewki z czarnego bzu
20 ml nalewki z pigwy
1 upieczony burak
4 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka masła
Dekoracja: liście botwinki

Do smaku:
zioła kuchni polskiej Prymat
owoc jałowca Prymat
sól morska - MŁYNEK Prymat
Pieprz kolorowy – MŁYNEK Prymat

Sposób przygotowania:
Gęsina i marynata: olej wlewamy do miski, dodajemy musztardę, miód, doprawiamy ziołami kuchni polskiej i mieszamy, wlewamy nalewkę z czarnego bzu i znów mieszamy. Skórę piersi gęsi nacinamy w skośne paski (tworząc kratkę). Mięso wkładamy do marynaty i marynujemy 1–2 godziny. Do nagrzanego garnka wkładamy piersi gęsi i obsmażamy z dwóch stron przez 4–5 minut (do złocistego koloru). Suszone morele kroimy na połówki. Do mięsa dodajemy żurawinę, śliwki i morele. Dolewamy nalewkę z pigwy i dodajemy masło, doprawiamy owocami jałowca. Całość dokładnie mieszamy. Garnek z gęsią wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20–30 minut (w zależności od wielkości piersi z gęsi). Po upływie tego czasu, wyciągamy gęś z piekarnika.

Sos: do rondla wlewamy miód, nalewkę z czarnego bzu, nalewkę z pigwy. Pieczonego buraka kroimy na duże kawałki i dodajemy do rondla, doprawiamy rozmarynem, dodajemy masło, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem do smaku. Zagotowujemy do odparowania, tak by burak się skarmelizował.

Na środku talerza układamy upieczone suszone owoce, obok kładziemy karmelizowane buraki, które polewamy sosem. Pierś kroimy na plastry i układamy na owocach, danie dekorujemy liśćmi botwinki.

Źródło: DoradcaSmaku.pl