‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 6 – pierś kaczki z karmelizowanym ananasem

Wtorek, 12 marca... w kolejnym odcinku X sezonu programu "Doradca Smaku" Robert zaproponował widzom TVN kaczkę z karmelizowanym ananasem.
Kaczka jest bardzo popularnym mięsem w Azji, stąd pomysł Roberta, aby zaprezentować ją właśnie w wersji po azjatycku. Kluczem wyrazistego smaku jest marynata z oleju sezamowego, musztardy miodowej, sosu rybnego i imbiru. Petarda!

Pierś kaczki z karmelizowanym ananasem 

Składniki:
2-3 łyżki musztardy miodowej Prymat
30 ml oleju sezamowego
30 ml sosu sojowego
10 ml sosu rybnego
2 piersi z kaczki
½ ananasa
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżka masła
20 g orzechów pistacjowych
1 ząbek czosnku
50 g marynowanego imbiru
1 papryczka chili
30 ml miodu

Dekoracja:
15 g czarnego sezamu Prymat
Kilka listków tajskiej bazylii

Do smaku:
imbir mielony Prymat
kardamon mielony Prymat

Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy olej sezamowy, musztardę miodową, sos rybny, doprawiamy imbirem. Do gotowej marynaty wkładamy pierś kaczki (wcześniej nacinamy jej skórę w poprzeczne paski, tworząc kratkę), dodajemy sos sojowy. Marynujemy przez 1–3 godziny. Patelnię rozgrzewamy i zamarynowaną pierś krótko podsmażamy (dłużej od strony skóry – ok. 5 minut, krócej od strony mięsa – ok. 3 minuty). Kaczkę wkładamy do formy do pieczenia, polewamy sosem ze smażenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15–20 minut. Ananasa obieramy – odcinamy pióropusz i spód, z każdej strony obcinamy ze skóry. Połowę z części ananasa kroimy na małe kawałki, drugą połowę zostawiamy w większych kawałkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy masło. Smażymy ananasa, dodajemy orzechy pistacjowe. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do karmelizującego się ananasa. Imbir kroimy w paski. Ananasa obsmażamy z każdej strony. Paprykę chili kroimy i dodajemy do ananasa, wlewamy 30 ml miodu, doprawiamy kardamonem.
Kaczkę wyciągamy z piekarnika. Zostawiamy na 2–3 minuty, żeby mięso odpoczęło. Na talerz wykładamy ananasa i skarmelizowane dodatki. Kaczkę kroimy w plastry i układamy na talerzu. Całość polewamy sosem z ananasa z patelni. Dekorujemy czarnym sezamem i tajską bazylią.

Źródło: DoradcaSmaku.pl