W czwartek, 14 marca, Robert przeniósł widzów TVN do Francji. A wszystko za sprawą quiche lorraine - typowo francuskiego dania. Francuzi przygotowują quiche na różne sposoby i jedzą o każdej porze dnia, a najczęściej rano, w drodze do pracy.
W dzisiejszym przepisie chef Robert Sowa użył ciasta francuskiego, boczku, sera żółtego, marynowanych karczochów i cebuli. A jako dodatek przygotował sałatkę z rukoli. Co powiecie na taki zestaw?
Quiche lorraine na cieście francuskim
Składniki:
50 g masła
1 plaster ciasta francuskiego
300 g surowej fasoli
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
200 g boczku
10 ml oliwy
50 ml miodu wielokwiatowego
3 jajka
200 g serka śmietankowego naturalnego
200 ml śmietanki 36%
200 g sera żółtego
8 marynowanych karczochów
Sałatka:
200 g rukoli
8 pomidorków koktajlowych
1 łyżka kaparów Smak
10-15 czarnych oliwek Smak
15 ml oliwy
Do smaku:
pieprz biały mielony Prymat
gałka muszkatołowa mielona Prymat
pieprz kolorowy Prymat
Sposób przygotowania:
Formę do tarty (o średnicy ok 18 cm) smarujemy dokładnie masłem. Do naczynia wkładamy plaster ciasta francuskiego, nadmiar ciasta zawijamy na bokach naczynia do tarty. Spód tarty dziurkujemy widelcem i przykrywamy folią spożywczą. Spód równomiernie posypujemy fasolą. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na 30 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy w plastry. Boczek kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy oliwę, dodajemy boczek, cebulę, czosnek i smażymy mieszając. Doprawiamy białym pieprzem, wlewamy miód i mieszamy smażąc. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek śmietankowy naturalny, doprawiamy gałką muszkatołową. Wlewamy śmietankę 36%, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do reszty składników w misce. Wszystko dokładnie miksujemy stopniowo zwiększając obroty miksera. Po upływie 30 minut, wyciągamy ciasto francuskie z piekarnika. Ściągamy folię z fasolą i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15 minut, aby spód dobrze się wypiekł. Wyciągamy ciasto i nakładamy składniki usmażone na patelni, następnie układamy marynowane karczochy i środek zalewamy masą jajeczną. Na wierzch ścieramy żółty ser. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.
Przygotowujemy sałatkę: do miski wkładamy rukolę, pomidorki przekrawamy na pół i dodajemy do rukoli, dodajemy kapary, czarne oliwki, doprawiamy kolorowym pieprzem, dodajemy oliwę i mieszamy.
Wyciągamy danie z piekarnika, przekrawamy na 4 części, nakładamy na talerz, obok kładziemy sałatkę.
Źródło: DoradcaSmaku.pl