‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 12 – udziec z indyka z owocami

W czwartkowy wieczór, 19 września, Robert Sowa zaproponował miłośnikom kulinariów przepis na udziec z indyka pieczony z dodatkiem kandyzowanych owoców. Do tego orzeźwiająca sałatka z ogórka, melona, nasion granatu i liści mięty. Pyszności!

Udziec z indyka z owocami

Składniki:
Na marynatę:
olej rzepakowy - 4 łyżki
musztarda francuska - 4 łyżeczki
syrop klonowy - 50 mililitrów
udziec z indyka - 1 sztuka
ananas kandyzowany - 1 garść
jagody goji - 1 garść
Imbir kandyzowany - garść
mango kandyzowane - 1 garść

Na sałatkę:
Ogórek - 1 sztuka
melon gallo - 1 sztuka
nasiona granatu - 3 łyżki
orzechy pekan - 1 garść
sok z cytryny - z 1/2 owocu
oliwa - 2 łyżki
mięta liście - kilka sztuk

Do smaku:
przyprawa do indyka
pieprz ognisty mielony
sól morska

Sposób przygotowania:
Do szklanej miski wlewamy olej rzepakowy. Dodajemy musztardę, syrop klonowy oraz przyprawę do indyka. Do marynaty wkładamy udziec. Odkładamy na minimum godzinę (najlepiej marynować 24h). Zamarynowanego indyka przekładamy do garnka wraz z marynatą. Dodajemy garść kandyzowanego ananasa, jagody goji, kandyzowane mango oraz imbir. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy dwie godziny (funkcja termoobieg).

Obieramy ogórka ze skóry (pozbywamy się nasion), kroimy z ukosa na większe kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy również pokrojonego na duże kawałki melona, nasiona granatu i orzechy. Rolujemy cytrynę, kroimy na pół. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok (bez pestek!) z jednej części. Do smaku dodajemy ognisty pieprz, dokładnie mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli morskiej, polewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy świeżo posiekaną miętę. Całość mieszamy. Schładzamy w lodówce.

Gotowego indyka wyciągamy z piekarnika. Kroimy w cienkie plastry. Mięso przekładamy na talerz. Wykładamy z garnka pieczone owoce z sosem. Podajemy ze schłodzoną sałatką. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Źródło: doradcasmaku.pl