Zapraszamy na przepyszne kaszotto z kurkami, które Robert zaprezentował w poniedziałkowy wieczór, 23 września, w kolejnym odcinku programu „Doradca Smaku”. Kaszotto z kurkami, warzywami i serem owczym to idealne danie na lunch do pracy albo fit posiłek po treningu. Smacznego!
Kaszotto z kurkami
Składniki:
Kaszotto:
Czosnek - 1 ząbek
seler naciowy - 1 szt.
biała cebula - 1/2 szt.
marchewka - 1 szt.
cukinia - 1/2 szt.
suszone pomidory z ziołami - 5 szt.
olej rzepakowy - 3 łyżki
kurki - 1/2 kg
zielony groszek - 1 szklanka
masło - 50 g
kasza pęczak - 1 szklanka
bulion warzywny - 2 szklanki
ziarno słonecznika - 1/2 szklanki
Sałatka:
pomidorki koktajlowe - 15 szt.
biała cebula - 1/2 szt.
bazylia świeża - 1/2 pęczka
oliwa - 2 łyżki
sól morska - 1 szczypta
pieprz czarny mielony - 2 szczypty
czarnuszka - 1 łyżeczka
Do podania:
tarty owczy ser - ok. 30 g
Do smaku:
zioła kuchni polskiej
sól morska
pieprz czarny mielony
czarnuszka
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy szatkujemy. Marchewkę i cukinię kroimy w drobną kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Rozgrzewamy olej z odrobiną masła, warzywa podsmażamy przez 1-2 minuty (bez suszonych pomidorów, cebula ma się zeszklić, a marchewka pozostać pomarańczowa i twarda, aby chrupała przy jedzeniu). Dodajemy kurki, zielony groszek i suszone pomidory. Przyprawiamy ziołami kuchni polskiej, dodajemy kaszę pęczak, wrzucamy 2 łyżki masła, zalewamy częścią bulionu, doprawiamy solą i pieprzem. Bulion dodajemy po trochu, ponieważ kasza będzie go „wchłaniać”. Gotujemy całość do miękkości kaszy.
Na oddzielnej patelni prażymy ziarna słonecznika.
Pomidorki przekrajamy na pół. Cebulę kroimy w piórka, szatkujemy bazylię. Wszystko przekładamy do miseczki, skraplamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy czarnuszkę.
Kaszotto posypujemy owczym serem, podajemy z sałatką, którą dekorujemy uprażonym słonecznikiem.
Źródło: doradcasmaku.pl