Rodzajów pierogów jest mnóstwo... 24 września, w 14 odcinku XI sezonu programu „Doradca Smaku” Robert Sowa zaprezentował czebureki - rosyjskie pierogi z wołowiną i natką pietruszki. Spróbujcie koniecznie!
Czebureki - rosyjskie pierogi
Składniki:
Farsz:
mięso mielone wołowe - ok. 200-250 g
czosnek - 1 ząbek
biała cebula - 1/2 szt.
natka pietruszki - 1/2 pęczka
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
bulion wołowy - (opcjonalnie) 1/2 szklanki
Ciasto parzone:
Wrzątek - 0.5 l
Sól - 1 szczypta
Masło - 50 g
Mąka - 5 łyżek
Jajko - 1 szt.
olej rzepakowy - 1 łyżka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia – 1,5/ 2 szklanki
kwaśna śmietana - 3 łyżki
szczypiorek - 1/2 pęczka
Do smaku:
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
Sposób przygotowania:
Mięso przekładamy do miski. Czosnek szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Drobno siekamy natkę pietruszki. Mięso przyprawiamy słodką papryką, dodajemy pokrojony czosnek, cebulę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem ziołowym. Mieszamy. Jeśli mięso nie klei się, dolewamy bulion (tyle, ile potrzeba do odpowiedniej konsystencji).
Wodę solimy, rozpuszczamy w niej masło. Dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy szybko, aby zaparzyć ciasto. Po wymieszaniu dodajemy pozostałą mąkę. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie się odklejać od dna garnka. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajko, olej, mąkę i sodę oczyszczoną. Matę lub stolnicę, na której będziemy wyrabiać ciasto, posypujemy mąką. Wyrabiamy, aby ciasto było sprężyste, następnie odstawiamy na 30 minut.
Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Każdą formujemy w kulkę, rozwałkowujemy – ma mieć ok. 20 cm średnicy (możemy do tego użyć talerza) i być cienkie. Oprószamy je mąką. Na połowie pieroga wykładamy farsz, zostawiając 2 cm od brzegu. Delikatnie zawijamy pieróg, następnie sklejamy palcami i robimy wzorek widelcem. Czebureki smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Czebureki podajemy z kwaśną śmietaną w miseczce oraz szczypiorkiem.
Warto wiedzieć:
1/ Jeśli wyjdzie nam za dużo farszu, można usmażyć kotlety do burgerów.
2/ Aby odsączyć tłuszcz, wykładamy pierogi na papierowy ręcznik.
Źródło: doradcasmaku.pl