W środowy wieczór, 25 września, w 15 odcinku XI sezonu „Doradcy Smaku” Robert przygotował specjalność kuchni francuskiej - ślimaki z serem pleśniowym i ziołami prowansalskimi. Danie wymaga odwagi, ale odpłaca się rewelacyjnym smakiem. Spróbujcie!
Ślimaki z pomidorami i serem pleśniowym
Składniki:
czosnek - 2 ząbki
biała cebula - 3/4 szt.
pomidor - 1 szt.
masło - 25 g
tarty ser roquefort - 80 g
białe wino wytrawne - 3/4 szklanki
ślimaki - 10 szt.
masło do smażenia - 2-3 łyżki
Kruszonka:
Masło - 25 g
musztarda francuska - 1 łyżka
bułka tarta - 2 łyżki
Dodatek:
bagietka czosnkowa lub ziołowa - 1 szt.
Do smaku:
chili pieprz cayenne
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Pomidor parzymy, obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wykładamy na nią masło. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy ser, wlewamy wino. Do sosu wkładamy ślimaki. Nie smażymy ich długo, dodajemy pomidory. Trzeba pilnować czasu, gdyż im dłużej przygotowujemy ślimaki, tym bardziej gumowe się stają. Na koniec doprawiamy chili pieprzem cayenne.
Masło, musztardę, bułkę tartą oraz zioła prowansalskie łączymy ze sobą. Przekładamy ślimaki do specjalnego naczynia do zapiekania, posypujemy kruszonką. Pieczemy 10 minut na grillu górnym w temperaturze 200°C.
Bagietkę kroimy na grube kromki. Kromki zarumieniamy na patelni lub pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem razem ze ślimakami.
Ślimaki podajemy w naczyniu, w którym się piekły z czosnkowymi grzankami.
Warto wiedzieć! Ślimaki smażymy krótko, gdyż im dłużej je przygotowujemy, tym bardziej gumowe się stają.
Źródło: doradcasmaku.pl