Środa, 2 października - kolejny odcinek programu „Doradca Smaku” i kolejna kulinarna inspiracja mistrza Sowy, który tym razem postawił na risotto - danie, które obok pizzy, spaghetti i ravioli jest najpopularniejsze w kuchni włoskiej. Może być pomidorowe, albo curry, a w dzisiejszym przepisie jest w wersji ze szparagami i kurkami. Spróbujcie, nie zawiedziecie się 😊
Risotto ze szparagami i kurkami
Składniki:
Risotto:
Czosnek - 2 ząbki
biała cebula - 1/2 szt.
obrane szparagi - 1 pęczek
oliwa - 4 łyżki
masło - 25 g
kurki - 150 g
ryż arborio - 3/4 szklanki
włoskie białe wino wytrawne
rosół warzywny - 2 szklanki
parmezan starty - 9 łyżek
suszone pomidory z ziołami - 4 szt.
Przyprawy Prymat do smaku:
tymianek suszony
kurkuma mielona
sól morska
pieprz czarny mielony
Do dekoracji:
bazylia świeża - gałązki
parmezan – płatki
Sposób przygotowania:
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kosteczkę. Obieramy szparagi (łodyżki wykorzystujemy w pierwszej kolejności, „główki” zostawiamy na później - chcemy aby pozostały w całości). Na patelnię dodajemy oliwę oraz masło. Dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy kawałki szparagów, całość mieszkamy. Dodajemy kurki, podsmażamy. Doprawiamy tymiankiem. Dodajemy ryż i kurkumę, dokładnie mieszamy. Dodajemy pół szklanki wytrawnego wina (alkohol wyparuje, natomiast aromat wina pozostanie). Podlewamy rosołem warzywnym (1,5 szklanki). Do smaku dodajemy świeżo mieloną morską sól oraz świeżo mielony pieprz. Wrzucamy na patelnię osiem łyżek parmezanu, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz główki szparagów. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy odrobinę rosołu (1/4 szklanki), masło, ponownie troszkę bulionu (1/4 szklanki) oraz końcówkę parmezanu (1 łyżka).
Podanie:
Gotowe risotto wykładamy na talerz. Dekorujemy parmezanem pokrojonym w cienkie płatki oraz gałązką bazylii.
Źródło: doradcasmaku.pl